Vasja Jager

 |  Mladina 29  |  Družba

Nestrpneži nad arabske turiste

Skrivaj posneta fotografija savdske kopalke v Termah Vivat je sprožila ogorčenje desničarjev 

Janez Janša je leta 2006 savdskim oblastnikom predstavljal možnosti sodelovanja v turizmu.

Janez Janša je leta 2006 savdskim oblastnikom predstavljal možnosti sodelovanja v turizmu.
© Kabinet predsednika vlade/Bobo

Arabska gostja se je v skladu z običaji svoje kulture v bazenu kopala v kopalkah, ki so prekrivale vse telo, pri tem pa jo je skrivaj posnela slovenska obiskovalka. Fotografijo je objavila na Facebooku in jo opremila z zapisom: »Ne derejo samo čez mejo, tudi v slovenskih toplicah so posebni kopalci.« Njen status je sprožil burno razpravo med uporabniki socialnega omrežja, med komentarji pa ni manjkalo izlivov nestrpnosti.

V Termah Vivat so ob dogodku neprijetno presenečeni. Kot nam je pojasnil direktor Metod Grah, je država vložila znatne napore, da bi k nam privabila turiste z Bližnjega vzhoda. »Pred leti smo sprejeli strategijo, v katero smo zapisali, da so ti trgi posebej perspektivni. Slovenska turistična organizacija je tako organizirala sestanke v Dubaju, Jordaniji in Savdski Arabiji, v delegacijah pa smo bili predstavniki ključnih turističnih ponudnikov.« Predsednik SDS Janez Janša je denimo kot premier leta 2006 obiskal Savdsko Arabijo in v »zelo prisrčnem in odprtem« pogovoru s tamkajšnjimi oblastniki med drugim pretresal možnosti tesnejšega sodelovanja v turizmu.

V skladu s to usmeritvijo so v Termah Vivat oblikovali ločene bazene, v katerih se lahko gostje iz islamskih držav kopajo v tradicionalnih kopalkah. Direktor Grah pojasnjuje, da je turistka iz Savdske Arabije po pomoti zašla stran od ločenega bazena.

S skrivnim fotografiranjem in objavo na Facebooku je nestrpna slovenska gostja v očeh petičnih obiskovalcev močno načela ugled Term Vivat, pa tudi Slovenije. Vodstvo term ji je zato zagrozilo s tožbo in doseglo, da je umaknila sporni status; užaljenim gostom se je opravičila v angleščini in tudi v njihovem jeziku. Opravičilo pa po vsej verjetnosti ni bilo mišljeno prav iskreno, saj je nestrpna fotografinja nato potožila skrajni desničarski televiziji Nova 24. Poleg slednje je o dogodku poročala vrsta drugih medijev iz omrežja stranke SDS, poslanec slednje Žan Mahnič pa je na Twitterju celo pozval k bojkotu Term Vivat.

Poleg kritik na družbenih omrežjih so v Termah Vivat prejeli tudi nekaj žaljivih klicev, ena gostja pa je že odpovedala rezervacijo, nam je povedal direktor Grah. »Kot državljan sem razočaran, da živim v družbi s tako nestrpnim odnosom do drugačnosti,« pravi in dodaja, da je večina odzivov na njihovo držo vendarle izrazito pozitivnih. Grah še poudarja, da »domoljubi« s svojimi agresivnimi odzivi škodijo predvsem lastni državi. »Ti ljudje se očitno ne zavedajo, da dajemo kruh številnim Slovencem in da je turizem ena od panog z visokimi multiplikacijskimi učinki kapitala. Danes bi izključili arabske, jutri turške, pojutrišnjem pa nemške goste – kdo bo potem še hodil k nam?«

Do zdaj so v Termah Vivat gostili dve družini iz Savdske Arabije, želijo pa si, da bi bilo obiskovalcev z Bližnjega vzhoda še precej več, saj »gre za izjemno petične goste«. Trenutno se na pripravah v termah mudijo nogometaši kluba iz Abu Dabija, za naslednje leto pa si v Prekmurju obetajo še obisk katarske državne reprezentance.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.