Izak Košir

 |  Mladina 29  |  Družba

Fašist in nogometaši

Zakaj si je hrvaška reprezentanca zaželela Thompsona

Fotografija, ki jo je hrvaški nogometaš Ivan Rakitić objavil na Instagramu

Fotografija, ki jo je hrvaški nogometaš Ivan Rakitić objavil na Instagramu

V nedeljo se je v Moskvi končalo svetovno prvenstvo v nogometu. V finalni tekmi je Francija premagala Hrvaško in tako postala svetovna prvakinja, hrvaška ekipa pa je v Zagreb odnesla srebro. Da lahko nogometašem naših južnih sosedov zgolj čestitamo, zanje so namreč navijali tudi številni slovenski nogometni privrženci, ni dvoma, gre za izjemen uspeh. A senca je na njihov naslov podprvakov začela padati, ko so se z letališča z avtobusom odpravili proti hrvaški prestolnici, kjer jih je na ulicah in na Trgu bana Jelačića (pri)čakalo več sto tisoč ljudi. Hrvaški reprezentanci se je namreč že na poti v Zagreb pridružil kontroverzni hrvaški pevec Marko Perković - Thompson, ki ima zaradi svojega spogledovanja z ustaškimi simboli marsikje v Evropi, denimo tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici, na Nizozemskem in v Sloveniji, za svoje koncerte zaprta vrata.

Nogometaš Ivan Rakitić se je s Thompsonom fotografiral že na letališču in podobo objavil na svojem profilu na Instagramu, ob njej pa je zapisal: »Prišel je kralj – eden in edini! Gremo, Hrvaška!« Z njim sta se fotografirala tudi njegova reprezentančna kolega Ivan Perišić in Dominik Livaković, objave pa so se pojavile na nacionalističnem spletnem profilu Hrvat s ponosom. Pa tudi drugi. Zgolj Rakitićeva fotografija je imela v ponedeljek že več kot skrb zbujajočih pol milijona všečkov, čeprav so se v komentarjih pod njo, pa tudi drugod po družabnih omrežjih, kot sta Twitter in Facebook, oglasili tudi glasovi razuma, ki so hrvaške nogometaše opozarjali s komentarji v slogu »Uspelo vam je uničiti lep zgodovinski trenutek!« in »Čestitke, da ste na oder povabili fašista! Bravo, Hrvaška, spet vam je uspelo!«.

Thompson, ki se je za to posebno priložnost odel v provokativen šal z napisom Vukovar, je nato v središču Zagreba na željo nogometašev, čeprav pevca na uradnem glasbenem programu ni bilo, celo zapel – in vsa ekipa z njim. Kasneje so mu mikrofon organizatorji celo ugasnili, a mu je nogometaš in kapetan reprezentance Luka Modrić dal svojega. »Takšna je bila želja hrvaških nogometašev. Hrvaška nogometna zveza je pritisnila na organizatorja, da mu to omogoči,« je Denis Pletikosa, menedžer nogometašev, povedal za spletni portal Narod.hr ter razkril, da je za Thompsonov nastop navijal tudi selektor reprezentance Zlatko Dalić.

Novinar tiskovne agencije AFP Peter Murphy je na Twitterju zapisal, da je ravno pripravljal prispevek o tem, kako dober piar za Hrvaško je bilo svetovno nogometno prvenstvo, nato pa se je na avtobusu pojavil »ultranacionalistični pevec Thompson«. Na Twitterju se je oglasil celo predsednik hrvaške kmečke stranke HSS Krešo Beljak, ki je zapisal, da mu je »fašistična smet pokvarila dan« in da »nabije njega in vse fašiste« ter da bo njegovo prisotnost prisiljen ignorirati, saj je to »dan za Hrvaško«.

Dober primer, kakšni so Thompsonovi koncerti in kakšni so njegovi poslušalci, je bila proslava obletnice operacije Nevihta v Kninu pred tremi leti, ko je množica pod odrom med hitom Čavoglave, ki se je začel z obveznim ustaškim pozdravom »Za dom spremni!«, glasno skandirala »Ubij Srba!«. Prav to pesem so peli tudi hrvaški nogometaši, in sicer že prej, po zmagi proti Argentini v hrvaški slačilnici, kjer je bilo slišati tudi ustaška gesla. Slednje je na videoposnetku dokumentiral Dejan Lovren, ki sicer igra za Liverpool, tam pa so bili že prej omenjena Modrić in Rakitić, prvi igra za Real Madrid, drugi za Barcelono, ter Mario Mandžukić, ki sicer žogo brca za torinski Juventus.

Thompson, veliki »domoljub«, ki je vzdevek dobil po ameriški puški thompsonki, ki jo je uporabljal, je tako s svojo samopromocijo Hrvaški, ob njeni najbrž največji reklami v svetu, naredil medvedjo uslugo in naslovu svetovnega podprvaka pustil grenak priokus. Hrvaška reprezentanca pa mu tega ne le ni preprečila, temveč ga je celo spodbujala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.