Peter Petrovčič

 |  Mladina 29  |  Družba

Verske skupnosti …

… so odgovorne za ravnanje svojih predstavnikov

So vas že kdaj obiskale Jehovove priče? Ste jih poslušali? Ste jim tudi povedali, kar jih je zanimalo? Ste se kdaj vprašali, kaj potem počnejo z osebnimi podatki, ki ste jim jih zaupali? No, sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da morajo tudi Jehovove priče spoštovati pravila glede zbiranja in obdelave osebnih podatkov, ki so v zadnjem času v skladu z novo evropsko uredbo o varstvu podatkov postala še strožja.

Zgodba izvira iz Finske. Finska komisija za varstvo podatkov je tamkajšnjim Jehovovim pričam že leta 2013 prepovedala zbiranje in obdelavo osebnih podatkov, pridobljenih prek oznanjevanja od vrat do vrat, v kolikor ne bodo spoštovali evropske zakonodaje o varstvu osebnih podatkov.

Člani Jehovovih prič na Finskem med oznanjevanjem od vrat do vrat delajo zapiske o obiskih pri osebah, ki med drugim vključujejo ime in naslov obiskanih ter podatke o njihovem verskem prepričanju in družinskih razmerah. Ti podatki naj bi bili zbrani v beležkah in namenjeni uporabi ob morebitnem poznejšem obisku, zbirajo pa jih, ne da bi prizadete osebe za to dale soglasje ali bile o tem obveščene.

Jehovove priče so to prepoved potem izpodbijale na sodišču, češ da bi za zbiranje podatkov z oznanjenjem od vrat do vrat morala veljati izjema v pravilih igre o varovanju osebnih podatkov. Finske Jehovove priče so namreč zatrjevale, da v primeru oznanjanja od vrat do vrat podatke zbira posamezni oznanjevalec vere za svojo uporabo, česar naj ne bi varovala evropska uredba. Da torej podatke zbira in uporablja fizična oseba za lastne potrebe, ne pa verska skupnost za svoje.

Gre za poskus izigravanja zakonodaje; nekaj podobnega je pred časom poskušala tudi slovenska RKC. Trdila je namreč, da cerkev kot organizacija ne more biti odškodninsko odgovorna za nezakonito ravnanje posameznega župnika (šlo je za spolno zlorabo), češ da župniki niso zaposleni pri RKC, pač pa so samostojni oznanjevalci božje besede. Slovensko sodišče te interpretacije ni sprejelo in odločilo, da je verska skupnost (odškodninsko) odgovorna za ravnanje svojih duhovnikov.

Interpretacije finskih Jehovovih prič pa ni sprejelo niti finsko niti evropsko sodišče. Obe sodišči sta odločili, da glede varovanja osebnih podatkov tudi za oznanjanje od vrat do vrat veljajo enaka pravila kot za vse dejavnosti verskih skupnosti, pri katerih se osebni podatki zbirajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.