Staš Zgonik

 |  Mladina 29  |  Družba

Ej ti, odloži telefon!

Samodejno opozarjanje voznikov

Znak zasveti, če v avtu kdo telefonira.

Znak zasveti, če v avtu kdo telefonira.
© Westcotec

Grofija Norfolk na vzhodu Anglije je prejšnji teden kot prva v Veliki Britaniji na štiri obcestne lokacije postavila posebne prometne znake, ki bodo voznike opozarjali na nevarnost uporabe mobilnega telefona.

Poseben senzor naj bi prek zaznave mobilnega signala prepoznal uporabo mobilnega telefona med vožnjo in to sporočil prometnemu znaku nekaj deset metrov naprej po cesti. Tako bi se prometni znak s prečrtanim simbolom mobilnega telefona prižgal le v primeru, ko bi senzor zaznal telefoniranje, in na ta način voznika neposredno opozoril na neprimernost takšnega početja.

Naprava po zagotovilih proizvajalca, manjšega britanskega podjetja Westcotec, zaznava tudi signal brezžične povezave bluetooth ter lahko razlikuje med običajnim in prostoročnim načinom telefoniranja. Še vedno pa se bo prometni znak prižgal tudi v primeru, ko bo mobilni telefon uporabljal sopotnik v avtomobilu.

Naprava je za zdaj namenjena izključno ozaveščanju, razvijalci pa že imajo v mislih tudi povezavo s sistemom za prepoznavo registrskih tablic zaradi izrekanja kazni.

Predvidoma septembra naj bi dva tovrstna prometna znaka dobili tudi v Sloveniji. Postavitev naj bi v okviru projekta #BrezMobilca financirala Direkcija za infrastrukturo. Kot so povedali za STA, se o točnih lokacijah še niso dogovorili, odločitev pa bodo sprejeli skupaj s policijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.