Ko mediji obnemijo

»In sedaj se pojavijo ključna vprašanja: zakaj podjetja angažirajo 89-letnega METUZALEMA (moj poudarek) in zakaj minister odprtih rok sprejema upokojenca, ki se v medijih pojavlja kot tožnik zoper publiciste, ki objavljajo razkritja o ubojih UDBE za časa njegovega vodstva, ne nastopa pa kot delujoči podjetnik, lobist politik, karkoli že« - pravi avtor pamfleta Bernard Nežmah.

Mladino berem že od svojih gimnazijskih let in sedaj kot upokojenec sem njen naročnik. Ne vem, če sem že METUZALEM in bi v Nežmahovi družbi moral biti tiho. Nimam razlogov, da bi branil UDBO in ne Janeza Zemljariča (o katerem govori B.N.), saj je ta nadzirala mojo družino in šikanirala mojega pokojnega očeta. A od doktorja znanosti bi pričakoval, da bo ugotovil, da mu »desno« oko kaže nenavadno idealne podobe, »levo« pa je polno črnega žolča. Črni žolč nikoli ni dober svetovalec. Ko človek postaja METUZALEM, nič ni več preprosto črno, belo - naši, vaši. Stari časi niso bili ne idealni in ne satanski, enako velja za sedanjost. Po mojem (levičarskem?) prepričanju je bila »polpretekla« zgodovina v Sloveniji/Jugoslaviji poskus uresničitve krščanskih/komunističnih idealov solidarne in pravične družbe. Tudi veliko neznanja, neumnosti in boleče krivice je bilo prisotno, a se je vseeno zgradila veliko bolj socialno pravična družba in še danes žanjemo njene sadove. Koliko časa še? V času Janeza Zemljariča je med drugim bil zgrajen ljubljanski klinični center in ta je imel evropsko primerljivo kvaliteto zdravstvenih storitev, ki so bile brezplačne za vsakega državljana.

Zadnje čase se lahko podpišem pod praktično vsak prispevek odgovornega urednika Mladine. Vas, g. Nežmah, kot člana novinarske ekipe Mladine, pa štejem za presežek svobodomiselnosti njene uredniške politike. G. Nežmah, si lahko predstavljate, da bi Demokracija, ali Reporter, ki jima je UDBA redna tema, objavljala kolumne Grega Repovža, pa četudi pod rubriko pamflet? Z veliko vašimi kritikami npr. ljubljanskega župana se strinjam, a nisem opazil kritične besede do (vam ljubega?) politika, ki njemu neljube novinarke zmerja s prostitutkami? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.