Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Politika

Vodnik za bodočo vlado

Kaj pričakujemo od naslednjih ministric in ministrov

Pomisleki o vladi

Pomisleki o vladi
© Borut Krajnc

Koalicija nevladnih in družbeno odgovornih organizacij, med katerimi so tudi društva Danes je nov dan, Legebitra, Asociacija, Greenpeace in Mirovni inštitut, je objavila javno pobudo, ki jo najdete na spletni strani sestavivlado.si, kjer poudarjajo, da bi morali kandidate in kandidatke za ministre zbirati s pomočjo oglasov za delo, ki bi jih določala javna razprava. »Nemogoče je najti kadre, ki bi imeli odgovore na vsa vprašanja in pereče dileme, zato bodočega mandatarja ali mandatarko pozivamo, naj prekine trend hitrega sprejemanja zakonov z izogibanjem javni razpravi in z nami vzpostavi konstruktiven dialog,« so zapisali, saj so našteli, da je prejšnja vlada kar 1124 predpisov sprejela brez ustreznega posveta s civilno družbo. Zato so pripravili 15 oglasov za izbrana ministrstva, v katerih so zapisali pogoje, ki jih mora izpolnjevati bodoči minister oziroma ministrica.

Pri opisu delovnega mesta oziroma ključnih nalog ministrice za kulturo so denimo navedli, da mora primerno pozicionirati umetnost v družbi in znotraj vlade, zagotoviti povišanje proračuna za kulturo, usklajevati zakonodajne predloge s civilno družbo, reorganizirati ministrstvo, izvesti reformo razpisnih mehanizmov za nevladne organizacije in samozaposlene ter uvesti večjo aktivnost na terenu. Pri pričakovanjih pa so zapisali, da od ministrice za kulturo pričakujejo najmanj VII. stopnjo izobrazbe umetniške, humanistične ali družboslovne smeri, vsaj 10 let izkušenj z delom v kulturi, poznavanje domače in tuje literarne produkcije ter redno obiskovanje razstav, kinematografov in gledališča.

Pri opisu nalog ministra za notranje zadeve so med drugim tudi odstranitev žice in ograj z meje, zagotovitev dostojnih plač in opreme policistom, vpeljava kakovostnih, učinkovitih in hitrih azilnih postopkov ter ureditev področja pravnega priznanja spola v skladu s priporočili parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Od notranjega ministra pričakujejo izkušnje na področju človekoljubnega udejstvovanja, smisel in željo za delo s tujci, poznavanje in upoštevanje ustave in mednarodnega prava EU (še posebej Ženevske konvencije o statusu beguncev, Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter Dublinske uredbe), dosledno upoštevanje Kodeksa ravnanja javnih uslužbencev …

Pri nalogah za ministra za pravosodje so našteli, da mora zmanjšati sodne zamude, dosledno preganjati gospodarski kriminal in tajkune, prepovedati deložacijo materialno ogroženih, zagotoviti učinkovito in dostopno brezplačno pravno pomoč, preprečiti strankarske povezanosti najvišjih sodnih organov ter izboljšati zakonodajo na področju sovraštva in sovražnega govora, ki bo omogočala preganjanje.

Od vseh ministrov in ministric pa koalicija nevladnikov in družbeno odgovornih organizacij pričakuje, da bodo v službo prihajali peš, s kolesom, z vlakom ali avtobusom. Podpišemo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.