Vanja Pirc

 |  Mladina 31  |  Družba

Otok Abbinih popevk

Bodo zaradi Mamme Mie Vis preplavile trume turistov?

Od četrtka si lahko na rednem sporedu slovenskih kinematografov ogledamo drugi del filmskega muzikala Mamma Mia, ki kritikov sicer ni navdušil, a pri nas in v naši bližnji okolici je bil gotovo najteže pričakovan film letošnjega poletja. Pa sploh ne toliko zaradi Abbinih uspešnic ali zvezdniške zasedbe (Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth), temveč zato, ker so ga posneli čisto blizu nas, na hrvaškem otoku Vis.

Tudi ta v filmu sicer igra, spremenili so ga v fiktivni grški otok Kalokairi, a lansko snemanje in filmske lokacije, po katerih odtlej romajo turisti, so pritegnili izjemno medijsko pozornost. Zlasti britanski mediji te dni kar tekmujejo, kateri bo Visu, ki je bil do leta 1991 zaradi objektov JLA zaprt za javnost, namenil več prispevkov.

Na Visu pa imajo letos že za deset odstotkov več obiska kot lani. To verjetno ni povezano zgolj s filmom, je pa nedvomno povezano tudi z njim. Navsezadnje so Dubrovnik, potem ko so tam pred leti začeli snemati izjemno priljubljeno nadaljevanko Igra prestolov, začele preplavljati vse večje in večje trume turistov.

Že res, da je skoraj 20 odstotkov hrvaškega BDP ustvarjenega v turizmu, a primer povsem zabasanega Dubrovnika domačinov z Visa ne navdaja ravno z optimizmom. Še toliko bolj so zaskrbljeni zaradi dogajanja na grškem otočku Skopelos, kjer so posneli prvi del Mamme Mie. Dotlej skorajda neznan otok je čez noč postal magnet za turiste, to pa je povzročilo strahotne težave, na katere je te dni v komentarju za Guardian opozoril hrvaški filozof Srećko Horvat: »Cene so poletele v nebo, hoteli so bili polni mesece vnaprej, bari in restavracije nabito polni – in plaže zasedene z oboževalci Abbe. Za lokalne prebivalce se je otok spremenil v moro. Vsako zemljišče, ki je naprodaj, hitro pograbijo investitorji – in cene vsega so neverjetno poskočile. Ljudje si niso mogli več privoščiti življenja na svojem otoku.« Razumljivo, da so se snemanju nadaljevanja uprli.

Zaskrbljenost domačinov z Visa je torej upravičena. Po svoje še dobro, da se Vis v filmu ne imenuje Vis.

cH9BMK1bIwY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.