Vasja Jager

 |  Mladina 32  |  Družba

Guru diskreditacij

Božidar Novak je z objavo o Svetlani Slapšak prekoračil mejo dopustnega

Stokovnjak za odnose z javnostmi in diskreditacijo Božidar Novak

Stokovnjak za odnose z javnostmi in diskreditacijo Božidar Novak
© Borut Krajnc

»Domoljublje ni zastarelo. Vedno bolj moderno je. Zastarela je stara debela baba Svetlana Slapšak, ki take neumnosti piše za @vecer in uredniki, ki ji to omogočajo,« je o Slapšakovi, eni najuglednejših slovenskih intelektualk, pisateljici in dolgoletni kolumnistki Večera tvitnil Novak.

S svojim mnenjem se je uvrstil med peščico podobno mislečih desničarskih skrajnežev, za katere je Slapšakova, eden izmed branikov razuma, simbol, ki ga je treba diskreditirati z vsemi sredstvi. Toda edini, ki se je s tem dokončno diskreditiral, je Božidar Novak sam.

Mariborski poslovnež, ustanovitelj komunikacijske skupine SPEM, velja za zvestega vojščaka Janeza Janše; prav v času Janševe prve vlade je njegova takratna družba Media Polis zaradi številnih pogodb z ministrstvi in državnimi agencijami imela odlične poslovne rezultate. Precej slabše gre danes skupini SPEM, ki ima od leta 2015 izgubo. Iz rdečih številk je ne more izvleči niti »bogato znanje«, ki si ga je njen ustanovitelj po lastnih besedah pridobil s številnimi izobraževanji. Čeprav Cobiss ne najde njegove diplomske naloge iz ekonomije, ki jo navaja na Wikipediji; verjetno je prišlo do zamenjave z Visoko ekonomsko šolo Maribor, ki jo je Novak dejansko obiskoval. To mu je omogočilo, da se je jeseni 2010 vpisal neposredno v tretji letnik mariborske zasebne fakultete Doba, slovenski javnosti verjetno bolje znane po prepisani in kasneje odvzeti diplomi bivšega župana Franca Kanglerja. Novak študija ni končal z diplomo, ker to menda ni bilo treba.

O sposobnostih Božidarja Novaka najbolje priča podatek, da mu je v istem obdobju, ko je obiskoval predavanja na Dobi, uspelo guliti šolske klopi tudi na drugi strani oceana. Še danes se rad pohvali, da je bil od junija 2010 na triletnem študiju na ameriškem Harvardu sošolec supermanekenke Tyre Banks; s to je tudi na profilni fotografiji na Twitterju. Toda Banksova na Harvardu ni diplomirala, končala je poseben triletni program, sestavljen iz tritedenskih »šnelkurzov«, namenjenih ekskluzivnim »strankam« Harvardove univerze. Stane približno 120 tisoč dolarjev, slušatelji pa na koncu ne dobijo univerzitetne diplome, temveč certifikat o opravljenem tečaju.

Po stečaju Media Polisa in letih sredinskih vlad Božidar Novak sedaj čaka na boljše čase in vrnitev svojih političnih botrov; iz relativne pozabe ga od časa do časa potegne le kakšen nestrpen zapis ali serija napadov na vsakogar, ki se mu še da ukvarjati z njim. To je na svoji koži občutil filozof Boris Vezjak, saj ga je Novak, skrit pod likom izmišljene novinarke Milojke Balevski, blatil v kolumnah na portalu Pod lupo in tudi na Twitterju. Potencial tega je Božidar Novak prepoznal med prvimi v Sloveniji; omrežju se je pridružil že leta 2009, od takrat pa sledilce bombardira s svojimi domislicami. Na vrhuncu begunske krize pred tremi leti je na primer tvitnil: »Svetlana Slapšak dobro piše v @vecer ...«

Danes o antropologinji piše s precej manj izbranimi besedami, takšnimi, o katerih govori 158. člen kazenskega zakonika, ki se nanaša na razžalitev.

Še pred nekaj leti je Božidar Novak veljal za strokovnjaka za javno besedo. »Od leta 1986 premikamo meje komuniciranja,« se glasi samovšečni zapis na strani njegove skupine. No, z napadom na Svetlano Slapšak je že skoraj povsem pozabljeni piarovski guru to mejo znova prestavil še bliže dnu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.