Darja Kocbek

 |  Svet

Manipulacija lastnih pravil

Evropska varuhinja človekovih pravic je nenavadno ostro kritizirala ravnanje Evropske komisije pri imenovanju Nemca Martina Selmayrja za generalnega sekretarja

Varuhinja Emily O'Reilly žuga Evropski komisiji

Varuhinja Emily O'Reilly žuga Evropski komisiji
© Dermot Roantree / Flickr

Evropska komisija pri imenovanju Nemca Martina Selmayrja za generalnega sekretarja februarja letos ni pravilno uporabila pravil in s tem spodkopala zaupanje javnosti, je pokazala preiskava evropske varuhinje človekovih pravic Emily O’Reilly. Po poročanju Reutersa je kritizirala tudi »obrambne, izmikajoče se in včasih napadalne« odgovore na vprašanja medijev. Evropske komisarje je varuhinja kritizirala, ker se niso pritožili zaradi Junckerjevega ravnanja, ker je poskrbel, da je vodja njegovega kabineta postal najpomembnejši uradnik v evropski komisiji.

Po poročanju spletnega Spiegla je evropska komisija po oceni Emily O’Reilly pri Selmayrjevem imenovanju »manipulirala« lastna pravila z namenom, da bi postopek bil videti »pošten in pravilen«. Da bi zadostila pravilom, je Selmayrja najprej imenovala za namestnika generalnega sekretarja, čez nekaj minut pa za generalnega sekretarja. Pred tem je Juncker sporočil, da se je prejšnji generalni sekretar Alexander Italianer odločil, da se bo upokojil. To je bilo presenečenje.

»Evropska komisija je umetno ustvarila vtis, da se z zasedbo položaja generalnega sekretarja mudi. Tako je skušala opravičiti, da kandidata ni poiskala z razpisom.«
(Emily O’Reilly, evropska varuhinja človekovih pravic)

»Evropska komisija je umetno ustvarila vtis, da se z zasedbo položaja generalnega sekretarja mudi. Tako je skušala opravičiti, da kandidata ni poiskala z razpisom,« je nenavadno ostro napisala varuhinja. Ob tem je imenovanje namestnika generalnega sekretarja izvedla zgolj zato, da je Selmayrja lahko dveh korakih imenovala za generalnega sekretarja.

Ugotovitve varuhinje skupaj z njenimi priporočili za spremembe pravil za imenovanje generalnega sekretarja evropske komisije ne veljajo kot razveljavitev imenovanja Martina Selmayrja. Medtem ko se Juncker prihodnje leto ne bo potegoval za nov mandat predsednika evropske komisije, bo Martin Selmayr ostal na položaju, lahko pa ga bo Junckerjev naslednik zamenjal.

Spiegel navaja, da se Emily O’Reilly kljub ostrim besedam enako kot evropski parlament ni odločila zahtevati razrešitev Selmayrja. Raje se je odločila zahtevati spremembo pravil, da se to, kar se je dogajalo pri imenovanju Nemca, ne bi več ponovilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.