Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Družba

Bučke24TV

Bučke in Nova24TV si delita sceno in imitatorja

Scena v satiričnih Bučkah, oddaji TV Slovenija

Scena v satiričnih Bučkah, oddaji TV Slovenija

Če ste pred kratkim gledali televizijska poročila na Nova24TV in se vam je njihova nova oziroma prenovljena scena zdela nekam znana, vas občutek ni varal. Na to je prek Facebooka prvi opozoril režiser Bojan Krajnc, avtor in urednik satirične animirane serije Bučke, parodije na informativne novičarske oddaje, ki se predvaja na javni TV Slovenija. Prenovljena scena TV-poročil na Nova24TV je skoraj identična tisti, ki jo uporabljajo Bučke.

Krajnc je pojasnil, da je na Twitterju po naključju opazil fotografijo, ki je promovirala novo scenografijo poročil Nova24TV. »Vzeli so isti model 3D-scene kot mi pred tremi leti – stane okoli 300 evrov. S tem, da sva s Tadejem Fiusom, programerjem in animatorjem, ki dela Bučke, to sceno malo predelala – dodala sva več plazem, drugo ozadje, malenkost večjo mizo, veliko plazmo za vklope, pano za analize, plazmo levo za voditeljem za fotografije pri napovedih in drugo. Tisto, kar vidite na Nova24TV, je dejansko virtualna scena,« poudarja Krajnc in dodaja, da so Bučke s to sceno startale na začetku leta 2016.

Nova (in kasneje na hitro spremenjena) scena v resni novičarski oddaji, ki poroča v imenu resnice, na Novi24tv

Nova (in kasneje na hitro spremenjena) scena v resni novičarski oddaji, ki poroča v imenu resnice, na Novi24tv

Omenjena scena za TV-poročila je kupljena iz digitalne knjižnice, gre za tako imenovani 3D-model. Očitno so si pri Bučkah in Nova24TV izbrali enakega. Ali zaradi podobnosti vsebine ali zaradi podobnosti okusa, presodite sami. Nova24TV je sicer že po nekaj dneh »sceno Bučk« zamenjala z drugo. Prave Bučke se na nacionalko ponovno vračajo 29. septembra, kot so povedali sodelavci, pa je malo manjkalo, da jih ne bi bilo več, saj jih direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj za jesen ni načrtovala, pa jih je rešil sedanji urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan. Gledanost posamezne oddaje ni majhna, je od 5- do 8-odstotna, to pa pomeni dobrih sto tisoč gledalcev.

Nova24TV in Bučke imajo še eno skupno točko – to je Aleksander Pozvek, ki je na Nova24TV zaposlen kot voditelj, v Bučkah pa med drugim imitira Marjana Šarca, Mira Cerarja, Karla Erjavca in Janeza Zemljariča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.