Izak Košir

14. 9. 2018  |  Mladina 37  |  Družba

Rimigracija

Generacija identitete z ameriškega Facebooka migrirala na ruski VKontakte 

Objava Generacije Identitete na ruskem družabnem omrežju VKontakte

Objava Generacije Identitete na ruskem družabnem omrežju VKontakte
© Twitter

Facebook je pred časom umaknil spletno stran gibanja Generacija identitete s svojega družabnega omrežja. Tako imenovana nova desnica, ki je pred kratkim pri založbi SDS Nova obzorja izdala Manifest za domovino, je to označila za cenzuro, saj meni, da se ji godi krivica, njeni člani so prepričani, da ne spodbujajo nasilja ali sovraštva. A že če odprete njen manifest, boste v njem našli trditve, kot so, da je »s feminiziranjem populacije moškost izgubila svoj čar in svojo moč«, da bo »raznolikost ubila demokracijo«, da pred našimi očmi poteka »načrtni uvoz milijonov migrantov iz tretjega sveta v evropske države z namenom zamenjave avtohtonega prebivalstva z novo, etnično raznoliko generacijo ljudi«.

Jože Biščak, urednik revije Demokracija, katere založba je Manifest za domovino tudi natisnila, je konec avgusta na Twitterju zapisal, da Facebook nadaljuje blokiranje obvestil o izidu te knjige. »Kar naj! Bolj bo nagajal, več jih bomo prodali!« je dodal.

Generacija identitete je zato našla nov dom – na »ruskem Facebooku«, imenovanem VK (VKontakte), ki ima glede širjenja sovraštva, če ni usmerjeno proti ruskemu predsedniku Putinu ali nazorom ruske oblasti, ohlapnejša pravila, še posebej za tuje uporabnike, ki se ne mešajo v ruske notranje zadeve. Tam je profil ustvarila tudi Demokracija.

VKontakte je bil ustanovljen leta 2006 in je do danes postal najbolj priljubljena spletna stran v Rusiji, bolj priljubljena od Facebooka. Alexa, ki meri obiskanost spletnih strani po vsem svetu, jo uvršča med 20 največjih. Ruski VK naj bi imel po nekaterih podatkih 500 milijonov uporabnikov.

VK se je v preteklosti že znašel pod plazom kritik, lani je denimo direktor ruske nevladne organizacije Sova Aleksander Verhovski dejal, da je 80 do 90 odstotkov od 80 sodb zaradi ekstremističnih izjav povezanih prav z izjavami ali razširjanjem izjav na družabnem omrežju VKontakte. »VK se upravlja v Rusiji, zato bo na zahtevo policije administracija zagotovo dala na razpolago podatke o avtorju vsake sporne izjave,« je poudaril Verhovski in opozoril, da zato VK ni najboljše mesto za objavljanje razmišljanj, ki so v navzkrižju z ruskimi zakoni.

Slovenska Generacija identitete in tudi Demokracija tam s širjenjem svojih idej najbrž ne bosta imeli težav. A glede na majhno število slovenskih uporabnikov na »ruskem Facebooku« z njimi ne bodo prišli prav daleč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.