Staš Zgonik

 |  Mladina 38  |  Družba

Pik pri piku

Vrhunec sezone za tigraste komarje

© Arhiv Mladine

V septembrskih poletnih dneh, ko večina lovi še zadnje tople dneve za aktivnosti v naravi, razpoloženje marsikomu pokvarijo komarji. Zdi se, da jih je v teh dneh, sploh v Ljubljani in okolici, nenavadno veliko.

»Komarjev je letos res nekoliko več, sploh v trenutnem obdobju jih je največ,« pravi dr. Katja Kalan, entomologinja z Univerze na Primorskem. Nadležni so predvsem tigrasti komarji, ki so aktivni podnevi. »Zanje je znano, da vsako leto dosežejo vrhunec v številnosti avgusta in v začetku septembra, nato pa začne njihovo število upadati. Torej ta letošnji vrhunec ni nič neobičajnega, jih pa je mogoče malenkost več kot predhodna leta. Letos, zaradi trenutno ugodnih poletnih temperatur in občasnega deževja, jim tole obdobje še posebej ustreza, zato jih je še vedno zelo veliko.« Padec temperatur, napoveduje, bo prinesel tudi padec v številnosti komarjev. »Odrasli komarji naj bi oktobra večinoma pomrli, kakšnega pa včasih srečamo še novembra, ampak ti niso več tako številni. Zimo preživijo njihova jajčeca, ki so odporna do okoli –5° do –10 °C.«

Tigrasti komar je invazivna vrsta, ki je bila v Evropi prvič opažena leta 1979, a se takrat ni širila naprej. Naslednjič je bila opažena leta 1990 v pristanišču v Genovi, Italiji, kamor je prišla z ladijskim transportom odpadnih gum. Tigrasti komarji jajčeca odlagajo v še tako majhne zaplate stoječe vode, zato so odpadne gume njihovo priljubljeno gojišče. V Sloveniji smo jih prvič opazili leta 2002 na Primorskem, kamor so se najverjetneje »pritihotapili« v italijanskih avtomobilih.

Dr. Katja Kalan je letos na Univerzi v Mariboru doktorirala na temo potenciala širjenja tigrastega komarja. V okviru raziskovanja je v letih 2013 in 2015 popisala populacijo tigrastih komarjev v 141 naseljih po Sloveniji. »Poseben poudarek smo namenili pokopališčem v vseh naseljih ter vulkanizerjem v večjih mestih. /…/ V dveh letih vzorčenja smo ugotovili stabilno populacijo tigrastega komarja na Primorskem, v Ljubljani in širši okolici ter na Dolenjskem.« Računalniški napovedni modeli predvidevajo njegovo nadaljnje širjenje proti severovzhodu.

Bo prihodnja leta ob ugodnih vremenskih razmerah torej še huje? In kaj se bo zgodilo z avtohtonimi komarji? »O tem, ali je populacija dosegla vrhunec, je težko govoriti. Ne moremo napovedati, ali jih bo v prihodnjih letih manj ali jih bo še več. Do neke mere sicer izpodrivajo avtohtone vrste, je pa res, da jih ne bodo popolnoma izpodrinili. Ker se vse vrste ne pojavljajo čisto sočasno v sezoni, se bodo po mojem mnenju obdržale vse vrste.« Je pa res, pravi, da v laboratorijskih pogojih tigrasti komarji izpodrivajo avtohtone vrste. »Ampak to je v laboratorijskih pogojih, v naravi se pa redko zgodi, da bi tigrasti komar izrinil celotno vrsto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.