Marjan Horvat

28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Politika

Grozljivo ozračje

Tarča nasilja italijanskih skrajnih desničarjev tudi italijanska poslanka evropskega parlamenta 

Evropska poslanka, ki so jo na ulici napadli skrajni desničarji

Evropska poslanka, ki so jo na ulici napadli skrajni desničarji
© EU parlament

Prejšnji petek, 21. septembra, zvečer je skupina pripadnikov italijanske skrajno desne organizacije CasaPound v mestu Bari s kiji in verigami napadla in ranila odvetnico Eleonoro Forenza (42), italijansko poslanko v evropskem parlamentu, in njenega pomočnika Antonia Perillyja (36).

Po poročanju italijanskega časnika Il Manifesto sta se med vračanjem z antifašističnega zborovanja Bari non si Lega (Bari ni Liga), pripravila ga je organizacija Mai con Salvini (Nikoli s Salvinijem), ustavila pri skupini demonstrantov, ki so skušali pomagati ženski iz Eritreje in njeni hčerkici. Nista se upali prečkati ulice Crisanzio, saj je na drugi strani, pred »štabom« CasaPounda, stalo okoli 20 članov te organizacije. Kmalu jih je pet ali šest pristopilo k protestnikom in jih začelo besedno ustrahovati. Protestniki so skušali zbežati, vendar so jih zasledovali in jih nato napadli. Takoj po napadu se je v ulici zbralo več deset antifašističnih aktivistov, ki so še nekaj ur po dogodku z gesli in vzklikanjem demonstrirali proti nasilju fašistov. Pripadniki policije naj bi bili celo nasilno poskušali razgnati protestnike.

Napad v Bariju je še eden v nizu napadov na priseljence in njihove podpornike, ki se po letošnjem juniju, ko je bila oblikovana nova italijanska vlada, sestavljena iz populističnega Gibanja petih zvezd in skrajno desne Lige, stopnjujejo. Očitno je, da napadom z besedami in kampanjo proti nezakonitim migrantom daje legitimnost prav Matteo Salvini, vodja Lige in notranji minister v novi italijanski vladi. Tudi poslanka Forenzova je po napadu v izjavi za javnost dejala, da je »zaradi Salvinijeve politike v Italiji zavladalo grozljivo ozračje. Skupine, kot so CasaPound, se čutijo močnejše in svobodnejše pri izvajanju napadov, saj vedo, da ne bodo kaznovane.«

V barijski četrti, kjer so prejšnji petek napadli poslanko evropskega parlamenta, ni le eden izmed »štabov organizacije« CasaPound, temveč v njej deluje tudi Ligi ideološko bližnja organizacija Riprendiamoci il futuro (Vzemimo prihodnost v svoje roke). Njen vodja, Luigi Cipriani, je nedavno stanovalcem neke soseske v podpis izročil peticijo, katere namen je zagotoviti »izgon ilegalnih priseljencev, ki okupirajo našo sosesko«. Lokalno antifašistično združenje, ki nenehno opozarja na razraščanje nasilja v mestu, je v izjavi po napadu posebej poudarilo skrb zaradi neukrepanja policije. »Delovanje policijskih enot v regiji, ki niso zavarovale udeležencev antifašističnih protestov, čeprav vedo, kje so ’štabi’ CasaPounda, in so s svojo odsotnostjo dovolile napad na mirne protestnike, bi morali nemudoma preiskati in kaznovati odgovorne,« so zapisali.

Italijanska vlada napada za zdaj še ni komentirala. Poslanka Eleonora Forenza pa se je zavezala, da bo storila vse za onemogočenje delovanja skrajnih skupin. »Pri tem bom vztrajala,« je dejala. Vztraja kljub dejstvu, da so v sedanjih političnih razmerah, v katerih je po mnenju Andrea Coste, koordinatorja begunskega centra v Rimu, skrajna desnica »očitno že zmagala v kulturnem boju«, njene možnosti za uspeh pičle.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.