Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Družba

Rasistična podoba

Razglednica z nič kaj lepimi pozdravi

Razglednica, ki so jo izdali pri založbi Nova obzorja (avtor Lan Seušek)

Razglednica, ki so jo izdali pri založbi Nova obzorja (avtor Lan Seušek)
© Arhiv Mladine

Na naslov ene izmed nevladnih organizacij je te dni prispela razglednica, na kateri je na hrbtni strani pisalo: »Drage tovarišice, dragi tovariši. Pošiljam vam obilo božjega blagoslova, da bi lahko sami financirali migrante, mi jih ne moremo.«

Na sprednji strani razglednice je grafična slika pretepene in posiljene belopolte ženske, ki leži na tleh, okoli nje pa stojijo štirje moški, pri katerih se vidi zgolj obutev, pri dveh od njih pa jasno tudi barva kože, iz česar lahko sklepamo, da so temnopolti. Pod to grozljivo podobo je pripis: »Zelo nestrpna je bila do nas, pokvarjenka! V zavetju noči se nas je brutalno otepala.«

Ob podrobnejšem pregledu na hrbtni strani opazimo, da je razglednico izdala založba Nova obzorja, ki izdaja tudi tednik Demokracija, je solastnica portala Nova24TV in spletnega tabloida Škandal24. Razglednic z različno tematiko je bilo izdanih več, avtor omenjene pa je kipar in slikar Lan Seušek. Ta na Twitterju rad deli vsebine prej omenjenih medijev, ne skriva, da je naklonjen desnici in protimigrantski politiki. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, upodablja religiozno tematiko, riše pa tudi politične karikature. Pred dvema letoma je ilustriral knjigi Jezičnica in Fant, dečko in pobič, ki sta izšli pri založbi Družina. Avtorica druge je Zlata Krašovec, kolumnistka Demokracije.

Seuška bi politična desnica, če bi podobne stvari počel za levico, označila za režimskega umetnika, vendar to ni nič novega. Težava nastane, ker je na razglednici upodobljena vsebina, ki je sovražna in usmerjena proti točno določeni skupini ljudi – Seuškova razglednica, ki je bila poslana na naslov ene od nevladnih organizacij, je zelo podobna naslovnici Demokracije, na kateri roke temnopoltih moških segajo po belopolti ženski in namiguje na to, da so migranti posiljevalci. Zaradi rasistične podobe na prvi strani revije so se takrat oglasile številne organizacije, med njimi Društvo slovenskih pisateljev.

Naslovnico Demokracije, ki je bila opremljena z besedami, da z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev, je ministrstvo za kulturo konec avgusta letos prijavilo inšpektoratu za medije, ta pa je kasneje ugotovil, da gre za sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ker je to kaznivo dejanje, je zadevo odstopil policiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.