Peter Petrovčič

12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Politika

Marksistično pravosodje? Prav nasprotno.

Vrhovni tožilec Jože Kozina je okrcal kapital in se zavzel za delavske pravice. In pristal v postopku pred etično komisijo …

Višji državni tožilec  Jože Kozina je lani na  Brdu dobil medaljo za izjemne delovne uspehe.  V obrazložitvi med drugim piše, da je s »svojim delom in pokončno držo vzor mnogim tožilcem«.

Višji državni tožilec Jože Kozina je lani na Brdu dobil medaljo za izjemne delovne uspehe. V obrazložitvi med drugim piše, da je s »svojim delom in pokončno držo vzor mnogim tožilcem«.
© Borut Krajnc

Zavestno kršenje delavskih pravic je kaznivo dejanje. V praksi pa se lahko delodajalec, kapitalist, izogne kazenskemu pregonu, če delavcu izplača vsako tretjo plačo oziroma skupaj štiri na leto. To je tako, kot če bi delojemalec, delavec, na leto oddelal le štiri mesece, pa se mu ne bi bilo treba bati resnejših posledic zaradi takšnega ravnanja, vsekakor ne tiste, zanj najusodnejše – izgube zaposlitve. Vendar ni tako. V svetu, v katerem živimo, se prej zdi, da bi nevestno opravljanje dela lahko postalo kaznivo dejanje, kot da bi se odpravile vedno številnejše neenakosti med tistimi na vrhu in vsemi drugimi.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.