Vasja Jager

 |  Mladina 41  |  Družba

Akademija Jožeta Pučnika zagotavlja najvišje standarde politične indoktrinacije

V duhu Kumrovca

Akademija Jožeta Pučnika

Akademija Jožeta Pučnika
© SDS.si

Vas zanima, kako zelo zafurana je naša država? Ste dovolj pogumni, da pogledate v obraz rdečega zla, ki jo obvladuje? Je vaša vera zadosti trdna, želodec pa dovolj vajen hudega, da se seznanite z genocidom, ki ga je zagrešil? Ste zadosti domoljuba, da se odpravite iskat novodobnega Kralja Matjaža, ki je s trdo roko naredil mir v svojem kraljestvu? Pogrešate stare čase, ko ste se s ponosom klanjali ikonam socializma in citirali Marxa, danes pa iščete od domoljubnih krogov odobrene nadomestke?

Če ste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, je sicer majhna verjetnost, da berete te vrstice, in precej velika, da ste na Akademiji Jožeta Pučnika, ki jo te dni organizira stranka SDS v sodelovanju z nemško Fundacijo Konrada Adenauerja in Inštitutom Jožeta Pučnika.

Letošnji program, že 28. po vrsti, je sicer na moč podoben programu preteklih akademij, a zakaj bi spreminjali zmagovalno formulo.

Prvi vikend so slušatelji lahko prisluhnili razglabljanju Janeza Janše o aktualnih političnih zadevah; v svoji analizi je zatrdil, da Slovenija še zmeraj ni izpeljala tranzicije iz komunizma, kar je po njegovem odgovornost lažnivih medijev, pokvarjenih organov pregona in države kot lastnice podjetij in bank. To bržkone pomeni, da bi Janša ob prihodu na oblast izpeljal tranzicijo tako, da bi razmontiral zdaj uveljavljene medije in povzdignil strankarska trobila SDS, kaznoval neposlušne kriminaliste, tožilce in sodnike ter razprodal državno premoženje …

Te teze niso nič novega, Janša jih razlaga na vsaki Pučnikovi akademiji; leta 2016 je govoril, da medijske manipulacije v Sloveniji trajajo že sedem desetletij, za dobro mero pa je slušatelje podžigal še z domnevno neustreznim odnosom slovenske družbe do Josipa Broza Tita, ki ga bojda »mnoge mednarodne lestvice uvrščajo med deset največjih zločincev na svetu«.

Poleg predsednika stranke bodo udeleženci Akademije lahko spoznali tudi ostale ključne obraze ideologije SDS. Prvi vikend so tako prisluhnili še predavanju hišne zgodovinarke Andreje Valič Zver o liku in delu velikega Pučnika in zagrizli v ekspertizo profesorja Matevža Tomšiča o težavah pri uveljavljanju demokracije v Sloveniji, pravnik Boštjan Kolarič pa je govoril o domobrancih in partizanih. Naslednje tri vikende se bo iskalo resnico po državi, pa tudi zunaj meja Noriškega kraljestva; najprej bodo udeleženci obiskali zavezniško Madžarsko, kjer si bodo ogledali muzej komunističnega nasilja House of Terror in prisluhnili modrosti bratskega komiteja Joszefa Antalla stranke Fidesz, ki bo predstavila svoj recept za učinkovito zatiranje moteče demokracije. Nato bodo sredi meseca v režiji Študijskega centra za narodno spravo izvajali inšpekcijo udbaških zaporniških celic v Ljubljani, zadnji vikend pa je na vrsti obisk evroposlanca Milana Zvera in drugih odposlancev SDS v Bruslju. Kumrovcu se bo tudi letos akademija izognila, saj tam za njene člane ni ničesar, česar se ne bi naučili že pred davnimi leti.

Cena dogodka žal ni javno navedena, prav tako ne število prijav. So se pa organizatorji v vabilu pohvalili, da je program izredno učinkovit: »Izobraževanje se je v preteklosti izkazalo za uspešno orodje vključevanja in povezovanja članov ter privržencev Slovenske demokratske stranke in desno-sredinske politične opcije nasploh.«

Po zaključku dogodka bodo udeleženci v skladu s tradicijo prejeli priznanja v Grosupljem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.