Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Politika

Neuspela provokacija

SNS in napačno dekle

Sporočilo SNS-ja

Sporočilo SNS-ja
© Twitter

Bližajo se lokalne volitve in Slovenska nacionalna stranka (SNS), ki ji predseduje Zmago Jelinčič, je za ta namen na svojem profilu na Twitterju objavila fotografijo s pripisom, ki je za to stranko nekaj vsakdanjega. A kaže, da so se ušteli, kar so tiho priznali tudi sami, saj so tvit kmalu izbrisali.

Objavili so namreč fotografijo Mance G. Renko, zgodovinarke, urednice portala Airbeletrina in direktorice literarnega festivala Fabula. Ob njej so pripisali: »Slovenska dekleta so dokazano ena izmed najlepših na svetu. Ne pustimo multikulturalistom, da to uničijo. ZA Slovenijo, ZA Evropo narodov, ZA našo kulturo, ZA našo tradicijo, ZA našo domovino. Za to se zavzema Slovenska nacionalna stranka. Še vedno si upamo!«

Kot kaže, pri SNS niso vedeli, da je na fotografiji Manca G. Renko, saj gre za fotografijo, ki je bila posneta v sklopu zanimivih predstavnic Ljubljane in na spletu ni podpisana. Fotografijo so uporabili brez dovoljenja avtorice Mankice Kranjec, ki je na to opozorila tudi na Facebooku. »Fotografije so bile posnete za promocijo Ljubljane v tujini. Manco smo takrat izbrali, ker je razgledana predstavnica prestolnice, prepoznavna intelektualka,« pojasnjuje fotografinja.

Stvar je še zanimivejša: pri SNS ne le da niso vedeli, da je na fotografiji omenjena zgodovinarka, temveč prav tako ne vedo za njen drugi priimek, kar je na svojem profilu na Facebooku povedala kar sama. »Preden dekletu na sliki podelite laskavi naziv miss Višegrada, morate vedeti, da ima v enem od priimkov ć in da se bo naslednjič tako smejala, ko umaknete žico z meje,« je zapisala Manca G. Renko.

Nismo prepričani, da bodo v SNS sporočilo Mance G. Renko razumeli, pa tudi ne, ali se bodo nad neuspelo provokacijo zamislili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.