Izak Košir

 |  Mladina 42  |  Politika

Ustrahovanje učiteljev

Ovajanje kot v času nacizma ali vzhodnonemškega Stasija 

Novačenje glasov stranke Afd na nemških ulicah

Novačenje glasov stranke Afd na nemških ulicah
© WikiCommons / Ziko van Dijk

Da se vračamo v trideseta leta prejšnjega stoletja, morda ni le svarilo, temveč postaja resničnost. V Nemčiji so takrat oblasti državljane pozivale, naj ovajajo sosede.

Nekaj podobnega se tam, v državi, ki si je morala že večkrat priznati napake iz preteklosti, dogaja danes. Nemška skrajno desna politična stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) prek spletne strani Nevtralne šole poziva študente in njihove starše, naj prijavijo učitelje, ki v šoli širijo politična prepričanja in tako kršijo zakon, ki jim to prepoveduje početi v šolski učilnici. Za primere kršitev navajajo vse od »žaljivih kritik AfD, napačnih in pristranskih učnih gradiv« pa do pozivov k sodelovanju na protestih proti AfD.

Zaradi pozivov AfD nemška oblast ni ostala tiho. Ministrica za pravosodje Katarina Barley jih je obsodila, saj skuša po njenih besedah AfD omejiti demokracijo v učilnicah in ustrahovati učitelje. Opozorila je, da je podobno počela vzhodnonemška tajna policija Stasi, ki je dosegla, da so milijoni državljanov ovajali sosede, prijatelje, sodelavce, družinske člane in seveda učitelje. »Vsak, ki hujska študente, naj vohunijo za učitelji, vrača v Nemčijo Stasi,« je napisala na Twitterju. Oglasila se je tudi predsednica združenja učiteljev na Bavarskem Sabine Fleischmann in poudarila, da morajo učitelji imeti možnost, da v učilnicah predstavijo nasprotna mnenja, saj lahko le tako pokažejo učencem, kako deluje demokracija. Poziv AfD je označila za sporen. Podobnega mnenja je predsednik sindikata učiteljev Udo Beckmann; v dejanju AfD vidi zlorabo demokracije.

V stranki AfD trdijo, da so v prvih nekaj tednih že prejeli več sto namigov, in grozijo, da bodo domnevne kršitve prijavili pristojnim organom. Napetost se stopnjuje, nekateri nemški učitelji poročajo, da se počutijo ogrožene, saj dobivajo grožnje s smrtjo, neznanci pa jim zvonijo pri domačih vratih …

Nekaj podobnega se dogaja tudi v Sloveniji. Najpogosteje sta na udaru Filozofska fakulteta in Fakulteta za družbene vede, ki ju slovenska desnica, predvsem stranka SDS, označuje za režimski in komunistični, pred časom pa je bil v javnosti velike pozornosti deležen napad portala Nova24TV na študentke, ker so med terenskim delom pomagale beguncem. Isti politični krogi prav tako demonizirajo strpne šole, v katerih otroke ozaveščajo o skupnosti LGBT+.

Nekdanji minister za šolstvo Slavko Gaber pravi, da je dogajanje v Nemčiji del pohoda desnega populizma, saj je izobraženo prebivalstvo za strukture, kakršna je AfD, ovira. »Na drugi strani pa so pravila jasna, čeprav imajo lahko učitelji svoja lastna politična prepričanja, jih niti v nemških niti v slovenskih šolah ne smejo izkoriščati za indoktrinacijo. Omenjeni primer AfD je vreden posredovanja ministra za šolstvo, seveda z zakonsko dovoljenim posegom, saj mora ljudem in svobodi izražanja nekdo stopiti v bran,« poudarja Gaber in dodaja, da razmere v svetu, v katerega vstopamo, žal ne bodo vedno lažje, temveč vedno težje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.