Izak Košir

 |  Mladina 42  |  Politika

Popolna legalizacija

V Kanadi lahko travo kadite tudi brez zdravniškega potrdila

V Kanadi je 17. oktobra začel veljati zakon o legalizaciji marihuane. S tem je ta država z več kot 37 milijoni prebivalcev postala prva večja »zahodna« država, ki bo dovoljevala in urejala rabo marihuane v rekreativne namene.

Konservativna opozicija je skočila v zrak, kanadski premier Justin Trudeau, ki je legalizacijo marihuane napovedal že med predvolilno kampanjo leta 2015, pa se za kritike ne meni. »Ne legaliziramo kanabisa, ker mislimo, da je dober za naše zdravje. To delamo, ker vemo, da ni dober za naše otroke,« je dejal pred nekaj dnevi. S tem je poudaril, da zakon velja za polnoletne Kanadčanke in Kanadčane (torej starejše od 18 let, v nekaterih provincah pa starejše od 19 let). Marihuano bodo uživalci zdaj lahko zakonito kupili v posebnih trgovinah. Do konca leta naj bi jih po vsej državi vzpostavili kakih 300. Za gram je treba odšteti približno 10 kanadskih dolarjev, posameznik pa ima lahko pri sebi največ 30 gramov. Poleg tega novi zakon zagotavlja občutno finančno injekcijo kanadskemu gospodarstvu, saj gre po oceni tamkajšnjega statističnega urada, ki je številke analiziral glede na lansko porabo marihuane, za trg, vreden štiri milijarde evrov. Več sto ljudi je dobilo tudi licenco za gojenje.

V slovenskem zdravstvu je predpisovanje konoplje še vedno zelo omejeno. Za popolno legalizacijo pa se med političnimi strankami zavzemajo Levica, Pirati, SD in podmladek SMC, a predlog zakona o legalizaciji konoplje tudi v rekreativne namene do zdaj v nobeni različici ni bil sprejet.

Pripišimo kot zanimivost – mladi, ki še nimajo volilne pravice, se v Sloveniji sicer najbolj istovetijo z Levico in s Pirati, tudi zato, ker je zanje legalizacija konoplje pomembna, ti dve stranki pa se zavzemata zanjo. Tako so pokazale letošnje »predčasne parlamentarne volitve« na Gimnaziji Poljane, kjer sta omenjeni stranki dobili skupaj več kot polovico glasov, druge pa pustili daleč zadaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.