Vasja Jager

 |  Mladina 44  |  Politika

Avstrija varčuje tudi pri Slovencih

Napovedano znižanje otroškega dodatka za tujce, ki delajo čez severno mejo

Nasmejana Romana Tomc kritizira Avstrijo, ko Slovenija in njena stranka počneta podobno pa je tiho

Nasmejana Romana Tomc kritizira Avstrijo, ko Slovenija in njena stranka počneta podobno pa je tiho
© Borut Krajnc

Avstrija se je odločila, da bo za zaposlene, ki prihajajo iz drugih držav in v njej plačujejo davke ter prejemajo otroške dodatke, višino teh prilagodila življenjski ravni v njihovi domovini. Leta 2017 je Avstrija za te izdatke porabila 249 milijonov evrov, z novim ukrepom pa bo na leto privarčevala približno sto milijonov. Ministrica za delo in družino Juliane Bogner Strauss je dejala, da bodo prihranek namenili v »korist naših, avstrijskih otrok«. Največ zaposlenih tujcev prihaja iz Madžarske, Romunije, Poljske, Slovaške in Slovenije. Avstrija sedaj plačuje otroški dodatek za približno 10.700 otrok slovenskih državljanov, zanje pa na leto nameni okoli 17 milijonov evrov. V povprečju to znese 135 evrov na mesec, po novem se bo znesek zmanjšal na 114 evrov, kolikor v Sloveniji znaša dodatek za ljudi z najnižjimi prihodki. Lahko pa bi bilo še slabše in bi jim Avstrijci izplačevali še nižje zneske, saj bi večina teh zaposlenih glede na svoje prihodke v domovini verjetno bila upravičena do dodatka od 30 do 48 evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.