Orbanov napad

Spoštovani, že dolga leta sva redna gosta Lendavskih toplic. Hotel Lipa nas vdano pričakuje ob termalnem kopališču in velikem lipovem parku. Voda s parafinom ima blagodejne učinke na telo, dobrovoljni gostitelji pa kljub slabim plačam poskrbijo za dobro vzdušje. Uživava ob pogledu na Lendavske gorice, ki jih krasi trta, nanizana v skoraj pravilne geometrijske like. Ob sprehodih med njimi sva lahko do nedavnega srečevala zidanico pisatelja Miška Kranjca. Zdaj se je, žal, porušila, ker se niso znali dogovoriti za plačilo obnove. Na vrhu goric se kot veliko prepleteno štorkljino gnezdo daleč naokrog (po štirih državah) bahavo ozira razgledni stolp. Bilo je veliko kritik na njegov račun, preden so ga zgradili. Zdaj pa je »Vinarium« postal izredno priljubljena zanimivost. Na drugi strani toplic se raztezajo širne prekmurske ravnice, ki netijo občutke miru, odprtosti in svobode. Rada prihajava v ta posebni kotiček naše dežele. Med domačini ni bilo težko najti pravih prijateljev, ki se radi večkrat pohvalijo, da govorijo najbolj pravilno slovenščino v državi. Mislim, da imajo celo prav. Po mestecu odzvanja tudi madžarščina, zdi se, da vedno bolj glasno in pogosto. Normalno, bomo rekli, če gledamo od daleč, saj tu prebiva madžarska manjšina.

Vendar je za večinske prebivalce Slovence (in še za marsikoga drugega, ki tega jezika ne zna), moteče, če na različnih prireditvah in razstavah govorijo (in pojejo) samo po madžarsko (brez vsakega prevoda). Menijo, da madžarščina izriva slovenščino »tudi po mestu, kjer so napisi najprej v madžarščini, spodaj pa v slovenščini«. Zdi se jim, da »Lendava počasi prehaja v roke ne slovenskih, temveč Madžarov iz Madžarske, ki so pokupili veliko objektov in nepremičnin, tudi nogometni klub«. Poleti pa je odjeknila novica, da bo Finančni holding Sava Madžarom, kot najboljšemu ponudniku, prodala še Terme Lendava. (Tudi Terme Banovci?) Kupnino naj bi porabili za vlaganje v svoje druge objekte in poplačilo upnikov. Prodajajo kljub temu, da je (prejšnja) vlada z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu uvrstila Savo Turizem med strateške državne naložbe, ki niso na prodaj. Termalni turizem je namreč ena od strategij slovenske turistične ponudbe.

Kot gotovo veste, se tuje naložbe z Madžarske pri nas kar vrstijo. Zato se v ljudeh porajajo različni strahovi: gre za madžarsko »okupacijo«? Bodo Madžari lahko sploh dobri lastniki? ...

Jesen je. Zaposleni v Termah (ponižno, vdano?) molčijo. Ne vedo, kaj bo prineslo naslednje leto. Zaskrbljeni so za svojo usodo. Lendavčani postajajo apatični. Če le morejo, si poiščejo službo v drugih slovenskih mestih ali v Avstriji. Bližajo se županske volitve. Bo zmagal kandidat SDS-a, ki bo, predvidevajo, prijatelju Orbanu še bolj na široko »odprl vrata«? Madžarska manjšina pa je, tako pravijo, izjemno zadovoljna z Orbanovo zamejsko politiko. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.