Ne država, drža

Spoštovani, nekako na prelomu iz stare oblasti v novo se je pri nas zganjalo mnogo protislovanskega, ne samo protijugoslovanskega. Nekateri ihtavi osamosvojitelji so hoteli z ulic in gostiln pregnati čevapčiće, ražnjiće … kar vso balkansko kulinariko. Teh besed se ni smelo javno uporabljati.

Kot dopisnik iz Moskve sem opazil, da je nevidna lektorska roka posegala v moja besedila in vztrajno iz njih brisala besedo oblast. Nadomestila jo je z zelo slovensko besedo regija. In tako še danes poročevalci iz Rusije govorijo – morajo govoriti – o nekakšni moskovski regiji. Gre pa za zgodovinsko uveljavljeni pojem za upravno politično enoto, ki jo še danes poznajo ne samo v Rusiji, ampak tudi v Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu ...

Pojem oblast pa nikakor ni samo ruski. Kdor je kdaj malce pogledal v zgodovino Slovencev v 20. stoletju, je moral prebrati, da smo na začetku Kraljevine SHS živeli v dveh oblasteh, ljubljanski in mariborski. Dokler ni kralj razglasil novega imena za isto državo, namreč Jugoslavijo (1929). Odtlej smo imeli banovine. Živeli smo – zanimivo – v Dravski banovini. Ali morda v dravski regiji?

Po vojni je nova oblast povzemala sovjetski model ozemeljske razdelitve in poleg avtonomne pokrajine Vojvodine ustanovila avtonomno oblast Kosovo-Metohija. Se pravi, da smo imeli vse to že zdavnaj tudi v slovenskem jeziku.

Naš jezikovni katekizem SSKJ s to oblastjo opravi čisto na koncu in mimogrede: nekoč večja upravna enota: okraji in oblasti.

Ne, ampak oblast proti( jugo)slovanskim zahodnjakom preveč smrdi po Balkanu in Rusiji – treba jo je ukiniti. S čim? S čim neki, če ne z angloameriško neopredeljivo »region«. Z regijo torej. Ampak poznamo pacifiško, atlantsko, jadransko … regijo. Regija je splošni krovni pojem za vse vrste upravno političnih enot (pokrajine, okrožja, okraji, distrikti, kantoni, dežele …).

Današnja Ruska federacija ima med svojimi 85 subjekti 21 republik, 46 oblasti, 9 pokrajin (kraj po rusko), 4 avtonomna okrožja (okrug) in 2 federalni mesti (Moskva in Peterburg).

V Bosni in Hercegovini so ameriški mirotvorci uvedli čisto nove tuje izraze: dve entiteti, kantoni, distrikt (Brčko). Ampak, nikomur pri nas v Sloveniji na pamet ne pade, da bi bosanski entiteti ali kantone nadomestil z regijami. Nihče si ne upa drezati v poljska vojvodstva, v francoske departmaje, švicarske kantone, italijanske pokrajine in dežele. Slovansko-slovenski pojem oblast pa je bilo treba izgnati. Izgnala jo je nova oblast … Pa pojdimo te reči pogledat na vsevedno wikipedijo. Pa bomo videli, kako tudi sami ameriški viri pustijo pojem oblast, kadar govorijo o ruski federalni ureditvi.

Kdo je torej ukazal in komu, da je treba besedo oblast izgnati iz slovenskega besednjaka? Meni so takrat dobro poučeni zagotavljali, da je tako zapovedal tedaj najvišji jezikovni zapovednik Toporišič. Morda se je hotel »uskladiti« z novo oblastjo in ji bral iz duše ihtavi purizem. Ne vem. Vem pa, da so z ameriškim uvoznim artiklom regijo zakuhali popolno pojmovno zmedo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.