Lara Paukovič

 |  Mladina 46  |  Družba

Enakost spolov

»Negativni funkcionalni premik bolnih možganov«

Zbor ob 8. marcu

Zbor ob 8. marcu
© Borut Krajnc

Inštitut za proučevanje enakosti spolov je predstavil izsledke raziskave Enakost spolov na slovenskem političnem parketu. Raziskava je trajala tri mesece, za vpogled v enakost spolov pa je pomemben prvi del analize, v katerem so stranke odgovarjale na temeljna vprašanja, med njimi tudi, za kakšne ukrepe na tem področju bi si prizadevali v državnem zboru.

»Vprašanja smo devetim strankam poslali na uradne naslove prek maila in nanje so odgovorile vse stranke razen SDS,« nam je povedala soavtorica raziskave Ana Pavlič. »A kljub temu da so bili odgovori v pisni obliki, je bilo mogoče detektirati nenaklonjenost določenih strank do tega vprašanja. Na primer v odgovoru, ki smo ga prejeli s stranke SNS: ’Enakost spolov je popoln nesmisel in izmišljotina tistih, ki negirajo naravni razvoj. Gre za negativni funkcionalni premik bolnih možganov, kar se je implementiralo v istanbulski konvenciji, ki jo je ratificirala tudi naša prejšnja bolna oblast. V Sloveniji za zdaj enakosti spolov še ni, razen včasih v kakšnem filmu znanstvene fantastike. V državnem zboru se bomo intenzivno borili proti enakosti spolov.’«

Podoben odklonilni odnos je mogoče zaznati pri NSi. Tam so zapisali, da ima uvedba enakosti med spoloma številne politične implikacije. »Od ukinitve bioloških razlik med moškimi in ženskami na področju raziskave do razvrednotenja materinstva in očetovstva, saj bi lahko v razglasitvi enakosti med spoloma očetovstvo nadomeščale ženske in materinstvo nadomeščali moški. Razglasitev enakosti med moškimi in ženskami bi lahko pripeljala do sistema kvot na vseh področjih družbenega življenja, saj bi morali zagotavljati popolno enakost v zastopanosti obeh spolov na področjih, kjer spola nista enaka – npr. na področju športa. Zato predlagamo, da se namesto enakosti spolov uvede dikcijo: enakopravnost spolov, enakovrednost …« Enakopravnost spolov je sicer pojmovno ožja dikcija kot enakost.

Nekatere stranke so navedle predloge ukrepov na področju enakosti spolov, za katere naj bi si v tem mandatu prizadevale, ali pomanjkljivosti, ki bi jih skušale odpraviti: stekleni strop so identificirali pri SAB, Levici, SMC in LMŠ, plačno vrzel pri SAB, Levici, SMC in Desusu, usklajevanje poklicnega in družinskega življenja pri SD, nasilje nad ženskami in spolno nadlegovanje pri SD, Levici in Desusu, delitev domačih opravil pa pri SAB in Levici.

»Ob tem moram poudariti še opozarjanje SAB na pomanjkanje žensk na najvišjih položajih v politiki in gospodarstvu, potrebo po ubranitvi reproduktivnih pravic žensk in nasploh opredeljevanja pritiskov, ki jih ženske dnevno doživljajo na neformalni ravni – to je prepoznala Levica – ter problematiko spolnih stereotipov in predsodkov, s katerimi se namerava spopasti SD. Glede na to lahko sklenemo, da bi ukrepi za razbijanje steklenega stropa morali imeti večinsko politično voljo za spremembo,« je še dodala Ana Pavlič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.