Borut Mekina

 |  Mladina 47  |  Politika

Orbanova človečnost

Madžarska podelila azil obsojenemu politiku

Velika prijatelja: Victor Orban in upravičenec do mednarodne zaščite Nikola Gruevski

Velika prijatelja: Victor Orban in upravičenec do mednarodne zaščite Nikola Gruevski
© Profimedia

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski je bil pomemben politični zaveznik Viktorja Orbana – in tudi Janeza Janše. Pred leti se je trojica – sicer mednarodno bolj ali manj izoliranih politikov – obiskovala in se podpirala pred vsemi pomembnejšimi dogodki ali volitvami. Finančno in medijsko pomoč, kakršno je SDS prejela od Orbana, je v Makedoniji, celo prek istih posrednikov, prejela tudi stranka Nikole Gruevskega VMRO.

Kljub temu Janša in Orban političnega padca makedonskega zaveznika nista mogla preprečiti. Začel se je leta 2016, ko se je opozicija dokopala do dokazov, da je stranka VMRO nezakonito prisluškovala več kot 20 tisoč Makedoncem. Objava prisluškovanih pogovorov, ki so med drugim dokazovali celo, da je VMRO poskušala prikriti umor in da je ponarejala volilne izide, je bila za marsikoga v Makedoniji kronski dokaz, da je Gruevski vodil državo v pravem totalitarnem slogu.

Zaradi afere je bil na volitvah poražen in je zapustil politiko, proti njemu in članom njegove stranke pa je posebna tožilska skupina začela nekaj procesov, ki še trajajo. V eni od prvih pravnomočnih obsodb je sodišče Gruevskega obsodilo zaradi zlorabe položaja z nakupom avtomobila mercedes, vrednega 600 tisoč evrov. Vozilo naj bi bili leta 2012 na skrivaj kupili s proračunskimi sredstvi, čeprav je bilo namenjeno zgolj za njegovo osebno rabo. Skupaj Gruevskemu grozi do 20 let zapora.

A nekdanji politik, ki bi moral ta teden na prestajanje dvoletne zaporne kazni, se je za zdaj zaporu izognil. Ob pomoči Madžarske in njenih konzularnih služb je prek Srbije pobegnil na Madžarsko in tam zaprosil za politični azil. Tega mu je urad za imigracije ta teden že podelil, saj je verjel trditvam nekdanjega politika, da je njegovo življenje ogroženo in da ga želi makedonska vlada »zapreti na nedemokratičen način«.

Orban je v primeru Gruevski zanikal temeljna načela svoje protimigrantske politike. Na Madžarskem mora biti prosilec za azil nastanjen v sprejemnem centru, Gruevskega pa so zaradi »varnostnih razlogov« namestili v hotelu s petimi zvezdicami. Poleg tega Madžarska Srbijo, od koder je Gruevski prišel v državo, ocenjuje za »varno deželo«, zaradi česar prosilce za azil, ki prihajajo iz nje, tja vrača. A seveda to nekako ne velja za Gruevskega.

Makedonija, od katere v času pristopnih pogajanj za članstvo v EU druge članice zahtevajo temeljite reforme, vse do spremembe ustave in imena, je nad takšno zlorabo azilnega prava zgrožena. Marsikdo pa v tem Orbanovem dejanju kljub vsemu vidi znake človečnosti. Kaže, da madžarska vlada vendarle razume človekovo stisko. Seveda zgolj, če se ta pokaže pri Orbanovih prijateljih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.