Lara Paukovič

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

»A ta baba sploh zna streljati?«

Žaljivi odzivi na imenovanje Tatjane Bobnar za generalno direktorico policije 

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar
© Borut Krajnc

Slovenska vlada je na čelo policije in vojske pred kratkim postavila ženski. Pred mesecem je Alenka Ermenc postala načelnica generalštaba slovenske vojske, zdaj pa je bila za generalno direktorico policije imenovana Tatjana Bobnar.

Je to kaj posebnega, mar ni v družbi, ki se ima za napredno, popolnoma vseeno, ali je na čelu te ali one institucije ženska ali moški? Sodeč po nekaterih spletnih komentarjih, ki so spremljali novice o imenovanju Bobnarjeve, očitno ne. Na profilu na Facebooku jih je zbrala Ana Pavlič z Inštituta za preučevanje enakosti spolov. »V zdravi demokraciji je ženska na čelu policije ali vojske nekaj povsem običajnega. Njen položaj ni posledica njenega spola, temveč njene sposobnosti. Pri nas pa je to res praznik. Zakaj? Zaradi tehle komentarjev, ki niso brezvezni in nepomembni, ampak so simptomatski za zdravje demokracije „po naše“,« je pripisala. Komentarji segajo od tipično seksističnih (»S to žensko pa ne bi želel v posteljo«, »A ta baba sploh zna strelat«, »No, saj bolj je podobna moškemu kot ženski«) do takšnih, ki žensko vodstvo policije in vojske povezujejo z očitno največjo grožnjo slovenski državi, migranti (»To, da sta ženski na čelu policije in vojske, je dobro. Ko pridejo migranti, ki so po večini muslimani, so proti svobodi žensk in da to zvejo, bodo takoj spokali ven iz Slovenije«). Tudi skrajni Bernard Brščič je na Twitterju pristavil svoj piskrček, objavil je fotografiji Alenke Ermenc in Tatjane Bobnar, ki do njiju nista ravno prijazni, saj sta ujeti v trenutku mrščenja, in komentiral: »In od tehle dveh je odvisna varnost republike Slovenije ...«

Ženske so tako v nehvaležnem položaju: v politiki in na čelu uradnih organov so v manjšini, večinoma so še vedno desne roke vodilnih moških, ki se držijo nekje v ozadju – tako kot na nedavnem srečanju štirih predsednikov ključnih državnih institucij Boruta Pahorja, Marjana Šarca, Dejana Židana in Alojza Kovšce, kjer je ob strani sedelo kar šest žensk. Predsednikom ter vodji pravne službe DS Dušanu Štrusu in generalnemu sekretarju vlade Stojanu Tramtetu so družbo delale Židanovi desni roki Darja Kapš, vodja kabineta DZ, in Uršula Zore Tavčar, generalna sekretarka DZ; vodja kabineta predsednika vlade Janja Zorman Macura, prva ženska pomoč Marjana Šarca; Ariana Debeljak, vodja kabineta Alojza Kovšce, predsednika DS; in pa glavni asistentki predsednika Pahorja – Nataša Kovač, generalna sekretarka v predsednikovem uradu, in Alja Brglez, vodja predsednikovega kabineta. Za Pahorja sploh velja, da v njegovem kabinetu prevladujejo ženske – pred časom se je s svojo ekipo celo fotografiral za Instagram (nič novega) in bil deležen komentarjev »blažen med ženami« ali »dež bo«.

Naj bodo ženske desne roke moških na vodilnih položajih ali če jim dejansko uspe prebiti stekleni strop in se zavihteti na vrh, bodo še kar naprej deležne komentarjev na račun videza, uhanov, ki jih nosijo (kot se je zgodilo Tatjani Bobnar), leopardjega vzorca in prekratkih kril (primer Alenke Bratušek) ali pa preprosto – tega, da so ženske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.