Peter Petrovčič

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

Tukajšnji tujci

(Neo)rasizem v državnem zboru

Matej Tonin, predsednik komisije, ki svari pred tujci

Matej Tonin, predsednik komisije, ki svari pred tujci
© Borut Krajnc

Državnozborska komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je ugotovila, da eno izmed groženj Sloveniji pomenijo prebivalci Slovenije, ki so se rodili zunaj nje. Konkretneje, ker Slovenijo dolgoročno ogrožajo negativni demografski trendi, bo veliko težav pri popolnjevanju sestave slovenske vojske in policije, dodatna težava pri tem pa naj bi bila, da 17 odstotkov v »Sloveniji živečega prebivalstva ni rojenega v Sloveniji«. V komisiji ima v skladu z običajem večino opozicija, torej SDS, NSi in SNS, vodi pa jo predsednik NSi Matej Tonin.

Da bo komisija v takšni zasedbi iskala »zunanjega« sovražnika, ne bi smelo presenečati. Presenečajo pa njena rasistična stališča, natančneje t. i. neorasizem, prikriti rasizem. Ta ne govori več, da so nekateri ljudje manj vredni od drugih, pač pa, da so vsi sicer enakopravni, le da ne morejo sobivati, ker so si kulturno preveč različni. Da so torej temnopolti, muslimani, Azijci in vsi »drugi« resda ljudje, a v Evropi ali Sloveniji ne morejo sobivati z Evropejci, ker se od njih preveč razlikujejo. Ostanejo in bivajo naj torej tam, kjer so se rodili, ali pa naj se celo vrnejo v kraje, od koder so prišli njihovi starši.

Tudi opozicijski poslanci glede »prebivalcev, ki niso rojeni v Sloveniji«, niso rekli, da pomenijo varnostno grožnjo sami po sebi. Težava naj bi bila v tem, da so ti ljudje taki, da pač ne čutijo dovolj pripadnosti in ljubezni do »domovine«, da bi se v dovoljšnem številu odločali za poklic vojaka, policista in za druge oblike zaposlitve na obrambno-varnostnem področju, ki naj bi Sloveniji omogočale varnost.

»Ugotovitve« komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, za katere sicer ta ni podala konkretnih analiz in statističnih podatkov, so spodbudile ostre odzive javnosti. V Alternativni akademiji, ki jo vodi dr. Darko Štrajn, so zapisali, da omenjanje »Neslovencev« kot varnostnega tveganja »krši civilizacijske in kulturne standarde, ki konstitucionalno opredeljujejo tudi samo OZN, kakršna se je izoblikovala po drugi svetovni vojni«. Od parlamentarnih strank, ki so, kot pravijo, dolžne skrbeti za ohranjanje demokracije, zahtevajo, da »zadevno oceno zavrnejo in predvsem najostreje obsodijo. Če tega ne bodo storile, bo uspel še en korak v legalizaciji in legitimiranju fašistoidnih tendenc znotraj osrednje institucije demokratičnega sistema.«

Komisija je sicer med drugim kot grožnjo Sloveniji omenila omejevanje svobode govora (primer Strehovec) in »nespoštljiv odnos do institucij in simbolov republike Slovenije«, ta naj bi se celo stopnjeval, saj naj bi se »častili in obujali simboli nekdanjega totalitarnega režima«.

Laži in sovraštvo, ki jih širijo nekateri politiki in njihovi mediji, v poročilu niso omenjeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.