Jure Trampuš

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

Pregled leta: Za koga? Za Štajersko!

Nevarno zborovanje na nekem travniku

V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah stoji manjše naselje Varda. Kakšnih 100 ljudi živi v tistih krajih, ena izmed vaških hiš pa je razglašena za spomenik lokalnega pomena, zgrajena je iz lesa, pod njo pa je s kamnom obokana klet, v kateri so nekoč shranjevali vino. Ta, domačini ji pravijo Fanedlova hiša, nosi letnico 1787.

Manj kot 20 kilometrov severneje se je letos zgodila neka druga varda. Ta ne bo vpisana v register nepremičninske kulturne dediščine, pač pa v register kršitev kazenskega zakonika.

Andrej Šiško, ustanovitelj domoljubnega društva Hervardi, ljubiteljski zgodovinar, predvsem pa nekdanji zapornik, že leta svojim privržencem govori o izbranem slovenskem narodu, o njegovi slavni preteklosti, o močni Karantaniji in njenih mitoloških živalih. Včasih se urijo na Pohorju, drugič igrajo paintball in delajo sklece, tokrat so na travniku ob nekem vikendu naredili korak dlje. Šiško je na začetku septembra ustanovil poseben »bataljon« svobodne dežele Štajerske in slovenski oblasti zažugal, da bodo prevzeli oblast. Zbor Štajerske varde je posnel in ga objavil na družbenih omrežjih. Čez nekaj dni ga je obiskala policija, od 12. septembra je v zaporu. Obtožen je kaznivega dejanja »ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve«, pozival naj bi k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov države in v ta namen ustanovil paravojaško enoto. To, da so bili moški z maskirnimi kapami praviloma starejši in obilnejših trebuhov, je informacija, ki za tožilstvo ni bistvenega pomena.

Trditi, da je šlo zgolj za šalo ali provokacijo, kot pravi Šiško, bi bilo naivno. Res je, da Šiško in njegovi ne bi mogli izvesti državnega udara, a res je tudi, da ima monopol nad nasiljem v sodobnih družbah v rokah država, ne pa oboroženi ’domoljubi’. Šiškova aretacija pa ima veliko globlje vzroke kot zgolj folkloristično petje nacionalističnih pesmi in vihtenje zastav s črnim panterjem. Šiško je ekstrem tistega, kar bolj zvito in zakrito govori del slovenske politike. To potrjujejo tudi besede Šiškovega odvetnika, ki je napovedal, da bo za pričo na sodnem procesu, če bo do njega res prišlo, povabil Janeza Janšo, ki je že leta 2015 predlagal ustanovitev nacionalne garde.

Po Šiškovi aretaciji se je vsa razprava o njem osredotočila na pravna vprašanja. Kar je napaka. Razprava bi morala biti politična. Ni Šiško edini, ki rad »varda« po Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.