Marjan Horvat

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

Pregled leta: Globalna transverzala populizma

Koliko »salvinijev« in »bolsonarov« svetovna ureditev še prenese?

Letos se je z vstopom desne Lige v italijansko vlado in z izvolitvijo Jaira Bolsonara za brazilskega predsednika še okrepil prodor populistično-nacionalistične misli v globalno politiko. V osrčju politične doktrine te svetovne »populistične revolucije«, ki naj bi jo s tehnološkim know-howom koordiniral ameriški politični strateg Steve Bannon, ni le postavljanje svoje nacije »na prvo mesto«, temveč zavzemanje za antiliberalne, antidemokratične in antiegalitarne politike, pogosto pa je za njene »apostole« značilna rasistična, mačistična in ksenofobna retorika, s katero nekateri politiki nenehno širijo meje dopustnega političnega govora. Med njimi izstopa novi brazilski predsednik Bolsonaro. Zaradi rasističnih, homofobnih in seksističnih izjav so v reviji Foreign Policy zaznali, da njegov »vzornik ni Berlusconi, temveč Goebbels«.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.