Grega Repovž

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

Pregled leta: Angela Merkel, mati? Ne.

Po 18 letih je Angela Merkel zapustila položaj predsednice nemških krščanskih demokratov

Kljub nekakšnemu poslavljanju Angela Merkel nikamor ne odhaja. Nemčijo namerava voditi vsaj še dve leti, do menjave kanclerke bo verjetno prišlo tik pred naslednjimi nemškimi državnimi volitvami.

Škoda sicer. Lahko bi še ostala. Angela Merkel je namreč postala po izkušnji z begunci res dobra političarka. Nikoli več vzvišeno ne viha nosu. Nova skromnost? Skromnost nekoga, ki jih je dobil po betici? Samozavest zrele ženske, ki je dosegla vse? Angela Merkel, nemška kanclerka, ki je sprejela največ beguncev na svetu, in na naslednjih volitvah premagala populiste. Ja. Ja, jih je. Žal, evropska levica.

Zagatno je biti levičar v današnji Nemčiji, ko ti dolgoletna neoliberalna kanclerka edina daje pravilne odgovore na temeljna vprašanja. Seveda nam je lahko žal, da Merklova do spoznanja, da arogantno usmerjanje Evrope ni uspešno, ni prišla prej. Veliko milijonov ljudi je zaradi tega tolklo hudo revščino in marsikatera južnoevropska družina se nikoli več ne bo pobrala. Merklova sicer dela to, kar naj bi politiki počeli. Skrbi za svojo državo, ne za svoje samoljubje. Evropo je Merklova prisilila v politiko varčevanja, da se ne bi zlomila Nemčija.

Prava mati, Angela Merkel? Ne, nobenih cenenih primerjav. Angela Merkel je bolj svobodomiselna od večine evropskih političark in evropskih žensk. In tudi neprimerno bolj emancipirana. Ker radi izhajamo iz podobe, da mora biti emancipirana ženska blond suha bojevnica v usnjenem džekiju, je zagatno uvideti v Merklovi vodilno evropsko emancipirano žensko. A točno to je. Zdaj, ko ima mehkobo nekoga, ki je preživel največji medijski pogrom in vseeno zmagal, pa sploh. Brez nje bi bila Evropa, v politiki polna moških preračunljivcev in egomanov, že veliko globlje v fašizmu.

Ampak ne pozabimo. Nemčija je prva. Seveda pa tega Merklova nikoli ne reče.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.