Izak Košir

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

Pregled leta: Zaščitimo demokracijo

Tudi 2018 leto nasilja nad novinarji

V svetu, ki so ga preplavile lažne novice, so kredibilni in kakovostni mediji zelo pomembni. Skrb zbuja tudi dejstvo, da je bilo nasilje nad novinarji najhujše prav v zadnjem desetletju. Letos je bilo po svetu ubitih več kot 50 novinarjev, več sto pa so jih zaprli. Na spletu pa so na udaru predvsem ženske, raziskava Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) je pokazala, da sta skoraj dve tretjini novinark po vsem svetu zaradi svojega dela že doživeli spletne zlorabe.

Glede na razmere ni torej nič presenetljivega, da je ameriška revija Time za osebnost leta 2018 razglasila ubitega savdskega novinarja Džamala Hašokdžija ter preganjane novinarje, ki so jih označili za »varuhe resnice« in jim posvetili tudi več različnih naslovnic. Poleg Hašokdžija so naziv osebnosti leta prejeli še filipinska novinarka Maria Ressa, novinarja tiskovne agencije Reuters Wa Lone in Kyaw Soe Oo, ki sta zaprta v Mjanmaru, ter zaposleni pri reviji Capital Gazette iz Marylanda, med njimi peterica, ki je bila ubita v streljanju junija letos.

Novinarji smo imeli letos črno obdobje tudi v Evropi. Zaznamoval ga je predvsem umor slovaškega novinarja Jána Kuciaka, ki je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki.

Tudi v Sloveniji smo novinarji žrtve sovražnega govora in priče pozivov k nasilju. Z novinarji javno žaljivo obračunavajo tudi politiki. Primer, ko je Janez Janša novinarki javne televizije na Twitterju ozmerjal z odsluženima prostitutkama, je letos končno dobil epilog na sodišču, saj je bil predsednik SDS obsojen za kaznivo dejanje razžalitve na tri mesece pogojne zaporne kazni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.