Staš Zgonik

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Družba

Pregled leta: Luka osvaja Ameriko

Od čudežnega dečka do matadorja

Potrebnih je bilo le kakih deset tekem v severnoameriški košarkarski ligi NBA, da so tudi največji dvomljivci spoznali, da je Luka Dončić poseben košarkar. Pri komaj 19 letih je imel za seboj že zavidanja vredno kariero. V Evropi je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Najprej lani naslov evropskega prvaka s Slovenijo, nato pa letos še Evroligo z madridskim Realom, pri čemer je bil razglašen tako za najkoristnejšega igralca celotnega tekmovanja kot zaključnega turnirja.

Le dodatnih deset tekem je bilo potrebnih, da si je v NBA še kot najstnik izboril status prvega zvezdnika svojega moštva. Ko ga je na naboru šele kot tretjega izbralo moštvo Dallas Mavericks, so vsi napovedovali, da bo zanj to sezona učenja ob košarkarski legendi Dirku Nowitzkem. A žezlo je že predano. Dirk je legenda, Luka pa je nova zvezda. Samo 20 tekem je potreboval, da si je izboril privilegij, ki pripade le redkim – ko govorijo o njem, zadostuje njegovo ime. Priimek je že odveč. S tega vidika je nekoliko odveč tudi nov vzdevek, ki so mu ga obesili – El Matador. Samo 20 tekem je potreboval, da je dobil svojo himno – HalleLuka.

Njegove statistične kolone s podatki o doseženih točkah, skokih in podajah so za 19-letnika in novinca v ligi NBA silna redkost. Praviloma so jih pri tej starosti dosegali izključno košarkarji, ki danes spadajo med največje legende športa, na primer Michael Jordan in LeBron James.

V senci Lukovega vzpona se je žal zgodil zaton slovenske reprezentančne košarke. V manj kot letu dni od osvojitve naslova evropskih prvakov je namreč reprezentanca ob odsotnosti Luke in Gorana Dragića bridko pogorela v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.