Staš Zgonik

4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Politika

Trajno izobešenje slovenske zastave na Ljubljanskem gradu

Tehnična rešitev

Dve zastavi, dva drogova na stolpu Ljubljanskega gradu

Dve zastavi, dva drogova na stolpu Ljubljanskega gradu
© Borut Krajnc

Pred novim letom je na razglednem stolpu poleg zastave mestne občine Ljubljana na navdušenje »domoljubnega« dela političnega spektra zaplapolala tudi slovenska zastava.

Boj za to je trajal več let. Že leta 2014 so člani SDS najprej na seji mestnega sveta, nato pa še v državnem zboru predlagali spremembo prakse, po kateri je na stolpu stalno izobešena zgolj občinska zastava. Kandidati SDS so v predvolilni kampanji za evropske volitve celo sami začasno razvili slovensko zastavo. Ena glavnih obljub kandidata SDS za ljubljanskega župana na lanskih lokalnih volitvah Anžeta Logarja je bila, da bo na Ljubljanskem gradu vse dni v letu »ponosno plapolala« slovenska zastava. Celo predvolilni plakati so ga prikazovali z ozadjem slovenske zastave na grajskem stolpu.

Vmes, leta 2017, se je zgodil poskus političnega poenotenja v zvezi s tem vprašanjem, saj je takratni poslanec SMC Marko Ferluga vlado pozval k sklenitvi ustreznega kompromisa. A ljubljanski župan Zoran Janković se je zdel neomajen. Ker je Ljubljanski grad spomenik lokalnega pomena, je pojasnil takrat, ni razlogov, da bi na njem izobešali slovensko zastavo.

Zdaj so na občini ubrali nekoliko drugačen ton. »Pobude za namestitev slovenske zastave na stolp Ljubljanskega gradu prejemamo že dalj časa in tudi sami smo si prizadevali za uresničitev možnosti, da bi na stolp namestili tako slovensko kot občinsko zastavo hkrati.«

Očitno so dolgo tuhtali in preverjali, kako bi premostili to tehnično oviro, nato pa so se spomnili ustrezne »tehnične rešitve«. »Po preverjanju različnih možnosti smo našli ustrezno rešitev in tako naročili ter na stolp namestili nov, dodaten drog, ki je omogočil, da smo ob letošnjem dnevu samostojnosti in enotnosti izobesili obe zastavi.«

Rešitev, zagotavljajo, je trajna. In prav nikogar ne moti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.