Izak Košir

4. 1. 2019  |  Mladina 1  |  Politika

Orbán nagovarja Slovence

Protimigrantski oglas madžarske vlade je namenjen tudi slovenskim uporabnikom

Izsek iz propagandnega oglasa, ki ga je naredila in na Facebooku objavila madžarska vlada

Izsek iz propagandnega oglasa, ki ga je naredila in na Facebooku objavila madžarska vlada
© Facebook, Magyarország Kormánya

Če ste zadnje tedne med brskanjem po Facebooku opazili protimigrantski oglas, ki ga je plačala madžarska vlada, niste edini. Z vsebino meri tudi na slovenske uporabnike, stare 32 let ali več. Oglas madžarske vlade je do danes videlo že več kot devet milijonov ljudi. V njem nastopa Guy Verhofstadt, vodja liberalne in demokratske koalicije ALDE v evropskem parlamentu; avtorji videa so iz konteksta vzeli njegovo izjavo, v kateri pravi, da potrebujemo migracije. Verhofstadt je od Facebooka, ki ga je v javnem sporočilu imenoval Fakebook, zahteval, da sporni video umakne, a je ta zahtevo zavrnil.

V videu narator v angleščini Evropejce senzacionalistično svari, da je treba Evropo varovati, in poziva ljudi, naj streznijo Bruselj, glavna tarča v videu pa je prav Verhofstadt. Gre seveda za jasno propagandno potezo tik pred evropskimi volitvami, ki bodo konec maja, zanimivo pa je, da madžarski predsednik Viktor Orbán tokrat nagovarja tudi evropske državljane zunaj Madžarske, med njimi Slovence. Orbán, katerega krog zaveznikov ima v lasti nekaj slovenskih medijev, na protimigrantske glasove računa tudi pri nas.

In kakšna je resnica? Verhofstadtova izjava, ki se prikazuje uporabnikom Facebooka, je stara že več kot štiri leta in je odgovor na novinarsko vprašanje, ki se je glasilo: »So migracije dobre ali slabe za Evropo?« V resnici je odvrnil: »Potrebujemo migracije, vendar potrebujemo zakonite migracije. Zdaj imamo prav nasprotno – nezakonite migracije in trgovino z ljudmi.«

Verhofstadt je v odprtem pismu prvemu možu Facebooka Marku Zuckerbergu sporočil, da bo, če ta s svojega družabnega omrežja ne bo umaknil spornega oglasa madžarske vlade, upravičeno podvomil o resničnosti obljub, ki jih je izrekel pred evropskim parlamentom. Obljubil je, da se bo boril proti dezinformacijam in lažnim novicam.

Vredno je še omeniti, da je pred nekaj meseci Evropo obiskal Steve Bannon, nekdanji politični strateg ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se tudi na stari celini zavzema za populistične oblasti in to »prodaja« državam članicam EU. Bannon, ki velja za evroskeptika in nasprotnika bruseljske politike, se je takrat sestal z Viktorjem Orbánom, britanskimi evroskeptiki, predstavniki francoske Nacionalne fronte, ki jo vodi Marine Le Pen, in skrajno desnimi strankami na Poljskem, Češkem in v Avstriji. Prav Bannon je izvedenec za širjenje propagande prek spletnih portalov in družabnih omrežij.

Slovenska vlada v Madžarski (za zdaj) ne vidi zgleda. Kot so pojasnili na uradu za komuniciranje, ima vlada na družabnih omrežjih le dva računa, na Facebooku in Twitterju, promovira pa samo objave, v katerih so uporabne informacije za državljane oziroma poslovne subjekte. Kot primer so navedli denimo štipendije za deficitarne poklice, opomin za vlogo za pridobitev otroškega dodatka, mehanizme podpore za spodbujanje zaposlovanja za nedoločen čas, olajšave za družinske člane in drugo. »Do danes smo za promoviranje objav porabili 110 evrov. Na družabnih omrežjih sicer obsežneje oglašujemo v času komunikacijskih kampanj, npr. referenduma o drugem tiru,« so poudarili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.