Peter Petrovčič

11. 1. 2019  |  Mladina 2  |  Politika

Urad za izobraževanje direktorjev

Urad za migrante ima (spet) novega direktorja

Vlada je konec lanskega leta odstavila direktorico urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojco Špec Potočar in na položaj imenovala Dušana Lužarja, ki bo to delo opravljal kot vršilec dolžnosti. Špec Potočarjeva je tako odšla po zgolj pol leta na čelu urada.

Menjava je bila opravljena v skladu z zakonodajo, ki premieru in ministrom omogoča, da v enem letu zamenjajo vodje podrejenih vladnih služb, direktoratov in drugih organov, ne da bi za to morali navesti razlog.

Tako je prejšnjo direktorico postavila SMC, na katere listi je Špec Potočarjeva (neuspešno) kandidirala za poslanko, zdaj pa je Lužarja imenovala LMŠ. Tudi on je bil njen neuspešni poslanski kandidat.

Lužarja in Špec Potočarjevo druži popolno nepoznavanje problematike, s katero se ukvarja urad za migrante. A tako kot Špec Potočarjevi njena politična stranka je tudi Lužarju njegova dala lepo priložnost, da se na to delo čim bolje pripravi. Zdaj že bivša direktorica je bila najprej imenovana za vršilko dolžnosti. Pol leta je potem spoznavala področje, za katero naj bi bila odgovorna, in na razpis prišla že dokaj dobro pripravljena. Na njem je bila izbrana kot kandidatka, ki najbolje pozna delo direktorja tedaj novoustanovljenega urada za migrante. Tudi Lužar je zdaj dobil pol leta za priprave, njegovi podrejeni pa nekaj dodatnega dela s poučevanjem osnov azilne politike, migracij …

Lužar je gradbenik in ekonomist, ki je magistriral iz upravljanja javnih gospodarskih družb in je doslej deloval v gradbeni operativi in komerciali ter naložbenih poslih, zadnja leta pa je bil zaposlen na notranjem ministrstvu. Tako piše v njegovi predvolilni predstavitvi, kjer piše tudi: »Globoko ceni in spoštuje predsednika stranke, gospoda Marjana Šarca, in njegovo delo. Kot veteran vojne za Slovenijo meni, da je skrajni čas, da se v tej deželi naredi red, in verjame, da se tokrat tudi bo.« Pravi človek za delo z migranti torej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.