Peter Petrovčič

11. 1. 2019  |  Mladina 2  |  Politika

Janša (spet) obsojen

Plačati bo moral 6000 evrov odškodnine

Saga sodnih postopkov zoper Janeza Janšo zaradi žaljenja novinark RTV Mojce Šetinc Pašek in Evgenije Carl se za Janšo zaradi žaljenja novinark RTV Mojce Šetinc Pašek in Evgenije Carl se za Janšo zaradi žaljenja novinark RTV počasi končuje. Počasi. Janša je na začetku tedna doživel še en poraz.

Gre za tri postopke. Eden je kazenski, v katerem je bil pred časom na prvi stopnji obsojen na tri mesece pogojne kazni, ker je novinarki prek tviterja zmerjal z »odsluženima prostitutkama«. A zadeva še ni pravnomočna in bo o njej odločalo vsaj še višje sodišče. Poleg tega zoper Janšo tečeta še dva postopka pred pravdnim sodiščem, saj sta obe novinarki vložili odškodninsko tožbo. Ena od teh je v ponedeljek postala pravnomočna.

Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo v tožbi Mojce Šetinc Pašek, to pomeni, da ji bo Janša moral plačati 6000 evrov odškodnine. Morebitna izredna pravna sredstva, recimo predlog za revizijo, na to ne bodo vplivala. Janša je na višjem sodišču zatrjeval, da mu sodno pisanje ni bilo pravilno vročeno, da se zaradi tega ni mogel braniti in je bil zato obsojen na prvi stopnji. Zahteval je ponovno sojenje. Po mnenju višjega sodišča je bilo z vročanjem vse v redu, tudi sicer pa Janša ne bi bil obsojen, če sodišče njegove izjave o novinarki ne bi prepoznalo kot objektivno žaljive. To pomeni, da bi bil najverjetneje obsojen tudi, če bi bilo sojenje ponovljeno. Med drugim zato, ker je žaljivost njegovega zapisa z obsodbo prepoznalo celo kazensko sodišče, kjer veljajo precej višji standardi za dokazovanje žaljivosti.

A Janša bo lahko v praksi preizkusil, ali zapisano drži. Pred časom mu je isto višje sodišče v primeru tožbe Evgenije Carl ugodilo. Ker z vročanjem (čeprav je šlo za isti dejanski in pravni problem kot glede Šetinc Paškove) menda ni bilo vse v redu, je zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Sodišče je torej v enakovrstni, isti zadevi odločilo na dva diametralno nasprotna načina. S tem, predvsem z odločitvijo v primeru tožbe Carlove, je še nekoliko podaljšalo sago, ki se vleče že tri leta …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.