Lara Paukovič

25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

Promotor tradicionalizma

Jan Plestenjak in njegove želje po vrnitvi »zgodovinsko logične« ureditve

Idol mladih: Jan Plestenjak je leta 2011 priredil dobrodelni koncert za fundacijo takratnega predsednika Danila Türka.

Idol mladih: Jan Plestenjak je leta 2011 priredil dobrodelni koncert za fundacijo takratnega predsednika Danila Türka.
© Miro Majcen

Še en moški, ki prikimava Perkovim in Vodebovim načelom, je glasbenik Jan Plestenjak – nedavno je ob izdaji skladbe začutil potrebo, da svoje nazore razloži vsem slovenskim medijem, v katerih je skladbo predstavljal. »Želim si dom, ki ga naredi samo ženska. Moški zgradi hišo, ženska pa naredi dom,« je takrat razlagal. Scenarija, da moški ostane doma z otrokom, ženska pa prevzame službene obveznosti, ne priznava, kajti (v skladu z omenjenima teoretikoma) »katera ženska pa si želi moškega, ki je kastriran«. Plestenjak sicer razume, da si tudi ženske želijo kariero, vendar je zanj največja izpolnitev za žensko še vedno materinstvo. »Srce mi ne da, da bi rekel, da je materinstvo minus. Mislim namreč, da je to največji blagoslov ženske. Ampak ženski vzame ogromno časa in seveda potem težje pelje kariero. Toda to je pač breme, ki ga nosi ženska. Po drugi strani pa moški nosi breme, da je šel v vojno. Slučajno imamo srečo, da zadnjih 60 let nismo v vojni.« Patriarhalna ureditev je po njegovem mnenju »zgodovinsko logična« in stvari se v 50 letih preprosto niso mogle tako spremeniti. »Morali se bomo vrniti nazaj, ker sicer bo vse skupaj postalo grozno,« je prepričan. Toda kot je zapisala Ranka Ivelja v Dnevniku: »Ne moreš povrniti dobrih starih časov, ki v resnici – ko je šlo za razmerja med spoloma – nikoli niso bili dobri. Nasilje močnejšega spola je bilo le učinkovito zamolčano.«

Plestenjakove besede, ravno tako kot Perkove, Vodebove ali Zupančičeve, sicer odražajo hudo zmedenost in nerazumevanje sodobnega sveta, vendar pa je način širjenja njegove ideologije morda še celo za odtenek nevarnejši od denimo Perkovega, ima namreč dostop do širših množic. O njegovem tradicionalizmu smo, ker so bile te izjave pač del promocije plošče, tako brali v vseh pomembnejših rumenih medijih, te pa spremlja največ ljudi. In ker je Plestenjak za številne vzornik, je nevarnost posnemanja takšnega mišljenja (»če tako pravi Jan Plestenjak, bo že držalo«) toliko večja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.