Lara Paukovič

25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

»Ženske so nam spolnost dolžne!«

Bes neprostovoljnih celibaterjev, ki krivijo ženske za to, da ostajajo brez seksa

Predstava Živela vulva! v Mini teatru v Ljubljani, ki bi jo moral videti vsak odraščajoči, ki se ne bi rad počutil ogroženega.

Predstava Živela vulva! v Mini teatru v Ljubljani, ki bi jo moral videti vsak odraščajoči, ki se ne bi rad počutil ogroženega.
© Peter Uhan

Prav posebna vrsta »jeznih moških« so inceli (izraz incel je okrajšava za ’involuntary celibate’ oziroma neprostovoljni celibat), člani (večinoma spletne) skupnosti, ki sovražijo ženske – posebej takšne, ki so »zunaj njihove lige« – in jih krivijo za to, da ostajajo brez seksa. Frustracije in fantazije izlivajo na internetu, v resničnem življenju pa pogosto nimajo niti osnovnih socialnih kompetenc. »Moški, ki se identificirajo z gibanjem incel, najdejo poseben užitek v izrazito agresivnem govoru o ženskah in tudi o t. i. alfa moških, ki naj bi jim onemogočali, da bi sami imeli dostop do žensk. Ob vsem jamranju nad tem, da ženske z njimi ne želijo imeti spolnih odnosov, so zelo negativno razpoloženi tudi do seksualnih delavk,« pove Renata Salecl.

»Ko človek bere njihove internetne forume, ima občutek, da jim pravzaprav ne gre za to, da bi res prišli do seksualnega užitka, ker libidinalno zadovoljitev najdejo že v pisanju. Številni inceli kar tekmujejo v opisovanju čim nasilnejših seksualnih scenarijev. Žal pa pri nekaterih ni ostalo le pri tem, da o nasilju fantazirajo na spletu. Zadnja leta smo v ZDA in Kanadi imeli primere, ko so inceli posegli po orožju in pobili nedolžne ljudi.«

»Fantje ne vedo, kaj bi z emancipiranimi ženskami, ker se morajo z njimi nekaj pogajati, pogajanja pa so naporna in stresna in nihče jim ni povedal, da bo tako, ženske so vendar lastnina in spolni stiki so utemeljeni na lastništvu,« dodaja Ana Schnabl. »Na neki bizaren način je seksizem teh moških že kapituliral, ker vedo, da ima vsaka vagina zobe (vagina dentata), zato po njih ne morejo posegati enako suvereno oziroma z enakim upravičenjem kot moški starejših generacij. Ker vedo, da ne smejo, so celibaterji, a si želijo, da bi smeli, in zato vpijejo v internet.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.