Izak Košir

25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

Napadi na vegane

Pod krinko svobode govora

Smrt veganom

Smrt veganom
© Facebook, Travožer

»Vegani, pazite se pobeglih bikov, da vas ne jebejo v šumi«, »mmm, kaj bi en golaž« in »jaz ne protestiram, ko travo kosijo, pa solato režejo« so le nekateri od številnih komentarjev na spletu, v katerih uporabniki žalijo, smešijo in napadajo vegane. V zadnjem času se je pojavilo celo nekaj takšnih, ki pozivajo k iztrebljenju veganov, groženj pa ne pišejo več le javno pod objavami, temveč jih pošiljajo nekaterim dejavnejšim predstavnikom veganske skupnosti kot zasebna sporočila.

Nestrpno govorico do veganov spodbujajo tudi nekateri skrajno desni mediji, ob grafitih v prestolnici, ki pozivajo k veganstvu, kot so »the future is vegan« (prihodnost je veganska) in »go vegan« (postani vegan), pa so se pojavili novi, kot so »smrt veganom« in celo nacistični simboli. Zaradi prvotnih grafitov je vegane eden od skrajno desnih medijev označil za teroriste.

Anja Radaljac, avtorica bloga Travožer, ki obravnava pravice živali in veganstvo, je pred kratkim na Facebooku objavila opozorilo, kakšni napisi so prekrili proveganske grafite. Njena objava je sprožila številne nepotrebne napade. Nekdo je šel celo tako daleč, da je kot rešitev za umik veganov zagovarjal genocid, pojavilo pa se je tudi več groženj z umorom. Anja Radaljac opozarja, da je v teh razpravah ogromno nasilnega govora proti ženskam, denimo o feministkah vegankah. »Desnica zelo jasno umešča veganstvo v levi del političnega spektra, nanj pa veže najsurovejše oblike nasilja – zagovor genocida, nacionalizma, hudih oblik seksizma/šovinizma. Aktivistke in aktivisti smo že prejeli več smrtnih groženj oziroma javnih zapisov, da bi nas bilo treba poklati/pobiti. Veganstvo je tema, ob kateri nasilje in sovraštvo bruhata iz ljudi v odnosu do vseh mogočih skupin,« dodaja in poudarja, da gre pri veganstvu za vprašanje etike in nenasilja do vseh čutečih zavestnih bitij, pacifizma, kritike političnoekonomske ureditve in potrošništva. Odprava kapitalizma je recimo ena od temeljnih zahtev političnega veganstva.

Tomaž Grušovnik, filozof in publicist, pravi, da sovražni govor poteka pod krinko svobode govora, gre za zlorabo posameznikovih pravic, za zakrinkanje sovraštva. »To, kar počnejo tisti, ki napadajo vegane, je podobno dvoličnosti nekaterih sitih in bogatih. Da vegane nekdo označi za nasilne, je nesmisel, saj je nasilje ubijanje, to pa je daleč od tega, če kdo na ubijanje opozarja. Ta agresija tistih, ki napadajo vegane, najbrž izhaja iz slabe vesti, ti ljudje sami pri sebi nimajo razčiščenih pojmov. To je podobno, kot če slišite, da se neki dobro plačani menedžer pritožuje, ker ne bo dobil dividend,« poudarja Grušovnik.

Skrajna desnica vedno znova išče sovražnika, s katerim lahko nato straši privržence. Po skupnosti LGBTQ+ in migrantih bodo tarča napadov očitno postali vegani. Kdo je naslednji?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.