Lara Paukovič

7. 2. 2019  |  Mladina 6  |  Družba

Planet samskih

Osamljene Kitajke so navdušene nad igro, v kateri lahko izbirajo med štirimi virtualnimi partnerji 

Virtualni moški: Li, Bai, Xu, Zhou

Virtualni moški: Li, Bai, Xu, Zhou

Že približno leto je mobilna igra Producentka in ljubezen med najbolj priljubljenimi na Kitajskem: v dveh mesecih po izidu septembra 2017 si jo je preneslo 10 milijonov uporabnikov. Kitajski razvijalci mobilnih iger so odkrili zlato jamo: v ZDA se še vedno osredotočajo na moške, stare od 18 do 34 let, Kitajci pa ugotavljajo, kako pomembne potrošnice v svetu »gaminga« so mlade ženske.

Kako pa je igra videti? Ženske v njej privzamejo vlogo TV-producentke, ki mora postaviti uspešen TV-šov. Za pomoč se lahko obrne na štiri moške like (animeje): policijskega načelnika Baia, premožnega podjetnika Lija, znanstvenika Xuja in pop zvezdnika Zhouja. Vsakemu od njih je glas posodil kitajski igralec, vsak ima samosvoj značaj, ki naj bi ustrezal različnim tipom žensk (zaščitniški, bad boy itd.) in z vsemi se je mogoče romantično zaplesti – in to hkrati. »To je kot branje ljubezenskega romana – ampak z glasovi, tako da je vse skupaj resničneje,« po navajanju South China Morning Post navdušenje nad igro pojasnjujejo uporabnice. »Ker nimam fanta, sem vesela, da imam lahko vsaj namišljenega,« je med drugim dejala ena od njih. »V tej igri od njega zares dobivaš klice in sporočila.«

Kitajke so zaradi (opuščene) politike enega otroka, zaradi katere se je rodilo več moških, tako ali tako v manjšini in bi lahko izbirale med resničnimi partnerji – tudi med štirimi, če bi želele, razmerje med spoloma na Kitajskem je namreč 114 fantov na 100 deklet. To pomeni, da bo do leta 2020 od 30 do 35 milijonov več moških kot žensk primerne starosti za poroko. Zakaj se raje zabavajo z virtualnimi partnerji? Eden od razlogov bi lahko bil, da je na Kitajskem na tem področju precej zmede. Država se je šele pred kratkim začela otresati tradicionalnih vzorcev, tako da imajo mladi na voljo več časa, namenjenega zmenkom: navadno se je obdobje spoznavanja partnerjev začelo šele na fakulteti, končalo pa čim hitreje po njej, poroka je bila glavni cilj. Pritisk staršev na potomce, naj se čim prej poročijo, je bil tako hud, da so bile ženske, stare od 25 do 30 let, že označene za odslužene. Dogovorjene poroke (brez zmenkov) so bile eden od načinov za reševanje te težave. To se v manjšem obsegu še dogaja – in nekatere mlade Kitajke se poskušajo pritiska znebiti tako, da si najamejo fanta, ko gredo na obisk k sorodnikom, in jih skušajo s tem prepričati, da si dejavno iščejo moža. A nekatere so se, kot poroča The Atlantic, otresle teh vzorcev, se odločile, da se bodo posvetile karieri in o poroki razmišljale šele po 30. letu.

Kitajskim moškim to ni preveč všeč – ne želijo si žene, ki bi jim bila poslovno lahko tekmica. »Radi bi žene, ki so kot navadni jogurti,« je kitajski bankir dejal v članku za Financial Times aprila lani. »Da jim lahko dodamo karkoli po svojem okusu.« Ob takšnih trditvah ni čudno, da Kitajke odlagajo zmenke in se raje posvečajo štirim virtualnim fantom, ki jim bodo ljubezen izpovedali, čeprav so izobražene, finančno neodvisne ženske, ki si namesto za poroko prizadevajo za napredovanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.