Izak Košir

7. 2. 2019  |  Mladina 6  |  Družba

Katere živali so lahko hišni ljubljenčki?

Čas je za omejitev posedovanja divjih živali, ki se je razpaslo tudi v Sloveniji

Oglas

Oglas
© Bolha.com

Številni aktivisti za pravice živali opozarjajo, da se tudi v Sloveniji pojavlja vedno več divjih in eksotičnih živali. Obenem se je razširila prodaja mladičev za dom neprimernih živali. Oglasi se pojavljajo na spletu, eden takšnih je bil oglas na spletnem portalu Bolha.com, ki je ponujal mladiče tigrov in levov. »Mladi levi in tigri, udomačeni mladiči, vzgojeni v hiši, naprodaj z vso dokumentacijo,« je zapisala oseba, ki se je podpisala kot Ivo T.

Kateri zakon ureja to področje? Pristojnost za urejanje področja prostoživečih živalskih vrst si pri nas delita ministrstvo za kmetijstvo oziroma njegova uprava za varno hrano in ministrstvo za okolje in prostor. Vse v zvezi s prostoživečimi živalskimi vrstami ureja zakon o ohranjanju narave.

Na upravi so nam pojasnili, da je bila z namenom varovanja ogroženih vrst že pred desetletji sprejeta konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Problematika trgovine z ogroženimi prostoživečimi živalskimi vrstami pa je na območju držav članic EU urejena s skupno veljavno evropsko zakonodajo. Slovenski zakon o ohranjanju narave ureja trgovanje, uvoz, izvoz in komercialne dejavnosti (gojenje, živalski vrtovi) s prostoživečimi vrstami, zakon o varstvu živali pa na splošno ureja odgovorno ravnanje človeka z živalmi (vretenčarji).

Če se vrnemo k navedenemu oglasu, moramo omeniti zanimivost, saj slovenski zakon o varstvu živali fizičnim osebam izrecno ne prepoveduje, da bi imele v lasti leve in tigre, temveč skupaj z zakonom o ohranjanju narave in podrejenimi pravnimi akti zgolj sodoloča način ravnanja s takšnimi živalmi in oskrbe teh. Natančneje bivalne razmere za prostoživeče vrste v ujetništvu ureja posebna zakonska odredba.

»Prav zaradi povečanega povpraševanja po "eksotičnih" živalskih vrstah kot hišnih ljubljenčkih, ki običajno zahtevajo specialna znanja, specialno oskrbo in specialne razmere bivanja, na upravi razmišljamo o spremembi definicije, kaj je hišna žival in katere vrste živali so sploh lahko hišni ljubljenčki v lasti fizične osebe,« pojasnjujejo na upravi ministrstva za kmetijstvo. Hkrati razmišljajo o posebnem seznamu, kjer naj bile naštete živali, ki bi jih lahko imele v lasti fizične osebe. Namen napovedanih zakonskih sprememb naj bi bil »omejiti posedovanje tistih vrst hišnih živali, katerih dobrobit v ujetništvu je ogrožena, živali, ki so deklarirane kot invazivne vrste, ter nevarnih živali«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.