Lobiranje po ameriško

Če se ne motim, se je AmCham Slovenija že do sedaj pritoževala, češ, da Mladinini novinarji navajajo neresnične in zavajajoče trditve, s katerimi neupravičeno posegajo v ugled in njihovo dobro ime. Posebej jih bode v oči, da avtor Vasja Jager navaja, da promovirajo dejavnost Ameriške gospodarske zbornice (AmCham), ključnega lobističnega mehanizma korporacij iz ZDA. To nikakor ni res, zatrjujejo in v obširnem pojasnilu dokazujejo, da je AmCham Slovenija zasebni zavod, slovenska pravna oseba, ustanovljena s strani slovenskih in mednarodnih podjetij leta 1999, ki jo financirajo, vodijo in usmerjajo člani. Temeljni namen je po njihovem predvsem soustvariti boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji. Zanikajo tudi navedbe avtorja, da naj bi AmCham Slovenija želel priti do sedežev v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Načelno to morda drži, vendar gospa direktorica Ajša Vodnik ne navaja nobenega konkretnega primera, ki bi dokazoval uspešnejše poslovno in življenjsko raven ali kaj drugega iz njihove dejavnosti, tako da iz navedenega jaz osebno, kakor tudi javnost ne more soditi nič drugega, kot da jim gre le za poceni reklamo v Mladini. Vem, da direktorica lahko to trditev takoj zanika, ker ima pripravljen odgovor. Toda tudi ta odgovor bi bil le nova reklama oziroma klasična piarovska poteza.

Vendar slovensko javnost bode v oči tudi njihov pokroviteljski, da ne rečem trumpovski program pri osebnem in kariernem razvoju mladih poslovnih voditeljev. Namreč, z ničimer ne demantira avtorjeve navedbe, da naj bi se mladi kadri pri njih navzeli sodobne neoliberalne miselnosti. Če je to AmCham-u samoumevno, potem ima raziskovalni novinar Vasja Jager popolnoma prav, kajti hvala lepa za neoliberalno ideologijo, ki se je izkazala za protiljudsko. Gospodje, Slovenija je šla skozi različne ideologije še v času Jugoslavije in če smo znali Stalinu reči ne, bomo tudi Trumpu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.