Staš Zgonik

15. 2. 2019  |  Mladina 7  |  Družba

Za izvirnik bi bila cena odločno prenizka, za ponaredek pa občutno previsoka

Začetek sojenja zaradi ponaredka slike Salvadorja Dalíja 

Ponaredek Dalijeve slike

Ponaredek Dalijeve slike

Finančna uprava je pred tremi leti napovedala javno dražbo, na kateri je želela prodati sliko, ki jo je domnevno naslikal španski slikar Salvador Dalí. Slika z letnico 1982 je bila last galerista Leona Pogelška, kupil jo je na odprodaji v neki pariški galeriji, finančna uprava pa naj bi si s prodajo povrnila njegov davčni dolg. Izklicna cena 41 tisoč evrov je ravno ustrezala višini Pogelškovega dolga, na njegovo prošnjo pa jo je določil umetnostni zgodovinar in sodni cenilec Janez Mesesnel.

Če bi šlo res za izvirnik, bi bila cena odločno prenizka. Če bi šlo za ponaredek, občutno previsoka.

Da gre za ponaredek, se je izkazalo kmalu. Eden vodilnih poznavalcev Dalíjevih del Nicolas Decharnes je za Mladino povedal, da gre glede na fotografijo, ki smo mu jo poslali, »za bledo kopijo Dalíjevega dela iz leta 1931«. Sliko so zasegli policisti, po večmesečnem preverjanju pristnosti pa je tožilstvo pred dvema letoma proti Pogelšku in Mesesnelu vložilo obtožnico zaradi suma goljufije.

Prejšnji teden se je začelo sojenje Mesesnelu. Ta je krivdo zanikal, češ da se v izvedenskem mnenju ni opredeljeval do pristnosti slike. Kot je utemeljeval njegov odvetnik, je zapisal zgolj, da je avtorstvo »pripisano« Dalíju.

Podobno »cenitev« si je Mesesnel privoščil že večkrat, med drugim tudi z domnevno sliko še enega znamenitega španskega slikarja Diega Velázqueza, ki jo je po njegovi zaslugi podjetnik Franc Riemere lahko pri NLB zastavil za 7,5-milijonsko posojilo. Pri ponaredku Dalíjeve slike je bila goljufija le preveč očitna, da bi si upal navesti ceno, ki bi jo na trgu dosegel izvirnik. Po navedbah Nicolasa Decharnesa bi bil ta vreden približno tri milijone evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.