Tajno sledenje neosumljenim

Spoštovani, za zagotovitev objektivnejše obveščenosti javnosti in v skladu z 42. členom Zakona o medijih zahtevamo, da objavite naslednji odgovor policije v povezavi s člankom, ki je bil 7. februarja 2019 objavljen v tedniku Mladina in na spletni strani z naslovom »Tajno sledenje neosumljenim«.

Policija izvaja prikrite preiskovalne ukrepe na podlagi izdanih sodnih odredb in dovoljenj državnih tožilcev, s katerimi pridobiva dokaze le zoper osumljene osebe. IMSI lovilca, katera slovenska policija ne uporablja od 2012 naprej, omogočata le pridobivanje podatkov za razpoznavo številke komunikacijskega sredstva ter številke za elektronsko komuniciranje in ne snemanja telefonskih pogovorov. Prav tako ne načrtujemo nakupa novih IMSI lovilcev, dokler njegova uporaba in nadzor nad uporabo ne bosta urejena v zakonodaji.

Policija si namreč že dolga leta prizadeva za normativno ureditev uporabe IMSI lovilca, podobno, kot imajo to urejeno druge evropske policije. Ta bi omogočila učinkovito odkrivanje kaznivih dejanj in storilcev ter zavarovanje dokazov in na drugi strani tudi nadzor nad uporabo naprave ter zagotavljala sledljivost obdelave vseh pridobljenih podatkov.

Izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov je eno od najbolj nadzorovanih področij, saj vrsta organov nadzoruje delo policije v tej zvezi. Zato ni nikakršnih dvomov pri naših namerah glede IMSI lovilca, kot tudi ne pri zakoniti in strokovni obravnavi ilegalnih migrantov na državni meji s Hrvaško.

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.