Izak Košir

22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Politika

Ni prostora za resnico

V evropskem parlamentu ne bo razstave o italijanskem fašizmu v Sloveniji 

Sporna razstava o zgodovini italijanske vzhodne meje

Sporna razstava o zgodovini italijanske vzhodne meje
© Arhiv Mladine

Evropski poslanec Ivo Vajgl je že 7. februarja predsedniku evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju poslal pismo, v katerem je izrazil ogorčenje nad razstavo z naslovom Vzhodna meja (it. Confine Orientale) v prostorih evropskega parlamenta, ki naj bi pred 10. februarjem, ko je v Italiji dan spomina na žrtve fojb, opozorila na italijanske žrtve med- in povojnega nasilja, ne pa tudi na žrtve fašizma. Na razstavi naj bi se, tako Vajgl, »zavestno izkrivljala resnica«, v razstavni brošuri pa je zgodovina opisana na način, »ki je razpoznavno iredentističen in povsem tuj duhu medsebojnega mirnega kulturnega sožitja«. Sporno razstavo je sicer organiziralo Nacionalno združenje Furlanija Julijska krajina in Dalmacija v sodelovanju z neznanim članom evropskega parlamenta.

To je bilo nekaj dni pred tem, ko je Tajani obiskal Bazovico in izrekel sporne besede: »naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija«, zaradi katerih so ga nato številni evropski politiki in vidni predstavniki družbe pozvali k odstopu. Stranka SD je ob tem sprožila mednarodno peticijo, ki jo je podpisalo že več kot 26.000 ljudi, med njimi so tudi nekdanji predsedniki evropskih držav, denimo Milan Kučan in Stipe Mesić.

V ponedeljek pa se je evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon odzvala na poziv na Twitterju, ki se je glasil, da bi bilo smiselno v evropskem parlamentu organizirati razstavo o italijanskem fašizmu v slovenskih krajih, »vključno z objektivnimi zgodovinskimi dejstvi, tudi o fojbah, kot eni od posledic, in s poročilom mešane zgodovinske komisije«. Tanja Fajon je pobudo pograbila in preverila, ali bi lahko v prihodnjih tednih organizirala tovrstno razstavo, a je žal v evropskem parlamentu naletela na slabo novico, saj naj bi bil razstavni prostor do konca mandata že zaseden. Toliko o prioritetah institucije, ki je bila zgrajena na protifašističnih in protinacističnih temeljih.

Pa bi imela tovrstna razstava v EP sploh kakšen učinek? »Vaše vprašanje je umestno. Nikakor ne bi želela, da bi razstava kakorkoli ali kogarkoli provocirala, zato morajo takšne razstave slediti zgodovinskim dejstvom, ne pa potvarjanju zgodovine, kot smo nemalokrat priča danes. Tovrstnih praks na evropskem parketu nikakor ne podpiram, zlasti ne tistih, ki morebiti slabijo podobo Slovenije v Evropi. Še manj pa podpiram pobude, ki si drznejo revidirati zgodovino oziroma netiti nepotrebno nestrpnost in sovraštvo med evropskimi državljani ali narodi,« odgovarja Tanja Fajon in dodaja, da je zgodovina sicer stvar zgodovinarjev in ne politikov, a da so bile Tajanijeve izjave v Bazovici načrtna politika obujanja idej fašistične Italije. Tanja Fajon sicer že nekaj let vodi skupino za boj proti ekstremizmu, v sklopu katere so pred kratkim sprejeli resolucijo, ki opozarja pred porastom neofašističnega nasilja v Evropi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.