Pustni rasizem

Pust s šemljenjem je zabaven in sproščujoč praznik, ki pa v sebi nosi tudi nekaj globjega. Za en dan se namreč vsakdo lahko spremeni v nekaj oz. nekoga drugega in na svet pogleda z novimi očmi. Sama po sebi ni nobena maska nespoštljiva. Povsem normalno je, da smo našemljeni v znano osebnost, npr. Ronald Regan, Bob Marley, princesa Diana ali pa v neko splošno tujo skupino ali narod npr. japonski samuraj, francoski mušketir, grenlandski eskim. Vsekakor če se v masko vživimo in jo tudi igramo, dobimo vpogled v neko kulturo oz. osebnost, v katero smo napravljeni in to je nekaj dobrega, nekaj kar zbližuje in odpira svet.

Seveda pa je v neki drugi kulturi, ki je kot vsaka obremenjena s svojo preteklostjo, ta pogled lahko drugačen. V družbi, kjer črni ljudje niso imeli statusa osebe, ampak lastnine in tudi kasneje, ko so bili izločeni iz dela družbenega življenja samo zaradi rase, to gotovo povzroča bolečine. Celo samo prevzemanje vlog v filmu ne bi bilo sporno, če bi originalna rasa v tistem času lahko igrala. Kot moški na primer izredno cenim igro Linde Hunt v filmu Leto nevarnega življenja, kjer igra moškega. Vendar če bi bil v tistem času moškim nastop v igranih filmih prepovedan oz. onemogočen, bi me ta ista vloga izredno žalila.

V Sloveniji ni bilo suženjstva. Črnci niso bili šikanirani, predvem zaradi dejstva da je bilo stikov izredno malo. Največ, kar vidimo iz zgodovine, je, da smo jih vtaknili v kakšen grb. Podobno kot so v drugih mestih tja vtaknili pravljične živali. Ali pa smo jim v narodni pesmi Lepe Vida zamerili, da so nam zapeljali mlado mamico. Vsekakor smo imeli premalo stikov, da bi lahko sploh prišlo do hudih zlorab ene rase nad drugo.

Težko mi je razumeti, zakaj bi morali zgodovinske probleme nekega posameznega naroda brez razmisleka prenašati v naš prostor. Veliko je narodov in vsak ima kakšno utemeljeno posebnost, zakaj se nekaj ne spodobi. Brez smisla bi bilo, da bi vsako tako posebnost, ki v Sloveniji nima enake utemeljenosti, prevzemali. Zares me zanima, če kakšnega črnca v Sloveniji moti, če se za pusta preoblečem in grem lahko prvič v življenju z roko skozi skodrane lase. Upam, da ne. Bi me pa zanimali razlogi, če kakšnega moti. Ker nisem nespoštljiv niti neobčutljiv.

Sam članek žal poda bolj uboren argument, ki bi ga lahko strnil v „samo po sebi se razume, da se to ne spodobi“. Običajno so s temi argumenti pospremljene tiste ideje, ki jih zgodovina zavrže. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.