Gregor Kocijančič

22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Družba

Pustni rasizem, šege in navade

V trgovini s pustnimi pripomočki propagirajo maskiranje v t. i. blackface

Blackface, karikirana počrnitev belskih obrazov z ličili, izhaja iz ZDA, kjer so v 19. in 20. stoletju temnopolte na odru in v filmih igrali belci. Ta zgodovinski simbol rasizma, povezan z uradno politiko rasne segregacije, danes v nobenem kontekstu ni več sprejemljiv – tudi če je mišljen kot nedolžna šala ali pustna šema. Pa ne zgolj zato, ker živimo v razsvetljeni dobi politične korektnosti 21. stoletja: šemljenje v pripadnike druge rase, predvsem v blackface, je rasistično in izjemno žaljivo početje.

Tega se v priljubljeni ljubljanski trgovini Magic shop, specializirani za pustne kostume in pripomočke, očitno ne zavedajo: tudi v letošnji ponudbi imajo »skodrano afro look lasuljo«, imenovano Jimmy, ki jo tržijo s fotografijo dveh belcev, našemljenih v blackface.

Spornost prodaje rasističnih pustnih artiklov v spletni trgovini Magic shopa so na družabnih omrežjih omenili predstavniki Inštituta 8. marec – raziskovalnega zavoda, ki proučuje raznotere oblike družbene podrejenosti in opozarja nanje. Zapisali so, da »tovrstnih eklatantnih primerov rasizma ne smemo ignorirati, saj (predvsem otrokom) sporočajo, da so druge rase nekaj, v kar se lahko našemimo. S tem jih homogenizirajo in avtomatično postavljajo v manjvreden položaj z ozirom na belce oziroma Evropejce.« Zapisu so dodali, da je »prodaja takih artiklov nesprejemljiva in v časih, ko so na udaru ksenofobija, rasizem in nestrpnost, širi nevarno sporočilo«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Boštjan Pajntar, Ljubljana

    Pustni rasizem

    Pust s šemljenjem je zabaven in sproščujoč praznik, ki pa v sebi nosi tudi nekaj globjega. Za en dan se namreč vsakdo lahko spremeni v nekaj oz. nekoga drugega in na svet pogleda z novimi očmi. Sama po sebi ni nobena maska nespoštljiva. Povsem normalno je, da smo našemljeni v znano osebnost, npr. Ronald Regan, Bob Marley, princesa Diana ali pa v neko splošno tujo skupino ali narod npr. Več

  • Gregor Hrovatin, Maribor

    Pustni rasizem, šege in navade

    Spoštovani g. Pajntar! Več