Sta tudi funkciji poslanca in občinskega svetnika nezdružljivi?

Svetniški poslanci

Poslanec in brežiški občinski svetnik Igor Zorčič

Poslanec in brežiški občinski svetnik Igor Zorčič
© SMC

»Bil sem eden redkih, ki smo z obema rokama sprejeli nezdružljivost funkcij. Šel bi še dlje in ločil tudi funkcijo občinskega svetnika in poslanca, to je kolizija interesov. Tudi na občinski strani si bo treba naliti čistega vina,« je pred dnevi v intervjuju za časnik Večer dejal premier Marjan Šarec. Nezdružljivost županske in poslanske funkcije je bila uzakonjena že pred leti, bi bilo treba enako storiti s funkcijo občinskega svetnika?

Med poslanci najdemo kar nekaj takih, ki so v domači občini tudi občinski svetniki. Morda najočitnejši primer je dolgoletni poslanec SDS Zvonko Černač, ki je z izjemo enega mandata poslanec že 11. leto. Hkrati je ves ta čas tudi občinski svetnik v občini Postojna, že 24. leto zapored. V državnem zboru sedi vsaj 15 poslancev, ki so hkrati tudi občinski svetniki. Stranka z največjim odstotkom poslancev in svetnikov pa je SD – med 11 poslanci jih je takih kar pet.

Na prvi pogled se zdi, da bi svetniška funkcija lahko bila enako nezdružljiva s poslansko kot županska. »Na načelni ravni morda ni najlepše, da iste osebe opravljajo državne in lokalne funkcije. Sicer pa mislim, da sta primera precej različna. Župan ima v občini bolj ali manj v rokah vse niti, svetnik je v 90 odstotkih primerov malo vplivna funkcija, ki se opravlja neprofesionalno,« meni nekdanji ustavni sodnik in profesor ustavnega prava dr. Ciril Ribičič. Dr. Saša Zagorc s katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti, ki je o nezdružljivosti teh funkcij pisal tudi v doktorski disertaciji, prav tako opozarja, da gre za precej drugačen položaj kot pri poslancih, ki so tudi župani. O tem je sicer že pred desetletjem zapisal: »Za razliko od poslansko-županskih zagat sočasno opravljanje funkcije člana občinskega sveta in poslanca ni prepovedano in tako je tudi v skoraj vseh primerljivih demokratičnih državah. Poslanec ima kot volivec in občan pravico sodelovati pri sprejemanju odločitev na lokalni ravni, čeprav gre za izvrševanje dvojnega mandata. Konflikt interesov v določeni meri obstaja tudi pri opravljanju teh dveh funkcij, vendar še zdaleč ni tako izrazit kot v primeru poslancev-županov, saj občinski svet ni pristojen izvrševati zakonodaje.«

Da vendarle gre za delno navzkrižje interesov, se pokaže tudi v praksi – verjetno veliko večkrat, kot javnost za to izve. Zdi se, da se je to recimo zgodilo pred nedavnim. Pred dnevi je poslanec SMC Igor Zorčič, sicer občinski svetnik v občini Brežice, v parlamentarnem odboru za zdravstvo glasoval o tematiki, ki se tiče njegovega lokalnega okolja – o financiranju splošne bolnišnice Brežice. Zorčič sicer niti ni član odbora za zdravstvo, v njem je »po naključju« sodeloval ravno tokrat, po pooblastilu člana odbora, poslanca SMC Janija Möderndorferja, ki ga je poslanec in brežiški občinski svetnik začasno nadomeščal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.