Marjan Horvat

 |  Mladina 9  |  Politika

Britanski zunanji minister osmešil sebe in ministra

Vazalsko kimanje

Neposrečeno srečanje Hunta in Cerarja

Neposrečeno srečanje Hunta in Cerarja
© Borut Krajnc

Povedno je, da so bile pokroviteljske besede britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta ob obisku v Sloveniji, s katerimi je izrazil »ponos Velike Britanije« zaradi izjemne preobrazbe Slovenije v zadnjih 30 letih iz »sovjetske vazalne države v moderno evropsko demokracijo«, kar nekaj dni, čeprav jih je izrekel v prisotnosti kolega in gostitelja dr. Mira Cerarja, neopažene. Neopažene bi tudi ostale, če ne bi nanje opozoril poslanec in strokovnjak za mednarodno pravo dr. Milan Brglez, ki je v zapisu na spletnem omrežju Facebook pribil, da »mi nismo bili nikoli ’vazalna’ država Sovjetske zveze«. Minister Cerar je kasneje sicer obljubil, da bo britanskega kolega ob prvi priložnosti poučil o naši preteklosti, a v slovenski javnosti se je medtem že razvnela razprava, ali so Huntove besede posledica njegove nepremišljenosti ali »le« nevednosti. Politolog dr. Boštjan Udovič se je denimo vprašal, ali je »gospod Hunt prebral morda Churchillove spomine? Ali pa kakršnokoli Taylorjevo knjigo? Morda E. Hobsbawma?«

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je na Otoku večkrat deležen posmeha zaradi nerodnih izjav. Med njimi zagotovo izstopa besedni spodrsljaj, ki si ga je privoščil julija lani, ko je na obisku v Pekingu svojo ženo, ki je Kitajka, razglasil za Japonko. »Moja žena je japonska … moja žena je Kitajka, oh, kakšna huda napaka,« je dejal na srečanju s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem. Hunt sicer dobro pozna razmere v Aziji, saj je nekaj let živel v »deželi vzhajajočega sonca«, tekoče govori japonsko, njegova žena Lucia Guo pa prihaja iz starodavne kitajske province Xian. Povsem drugače zveni ministrova umestitev Slovenije med nekdanje »sovjetske vazalne države«, če jo vzporedimo z njegovo lansko primerjavo Evropske unije s Sovjetsko zvezo. »Sovjetska zveza je ljudem preprečevala odhod. Nauk zgodovine je jasen: če iz kluba EU napravite zapor, ne bo želja po izhodu zaradi tega nič manjša,« je dejal tedaj. S svojimi besedami je seveda takoj zbudil ogorčenje sovjetskih disidentov, ki so izkusili sovjetske zapore.

Morda so besede ministra Hunta o Sovjetski zvezi in njenih vazalih tudi posledica nelagodja britanske zunanje politike zaradi brexita. Strah pred »vazalstvom« VB v razmerju do EU v primeru »trdega« brexita je na Otoku velik. A čeprav so v Sloveniji nekateri komentatorji s politične desnice, med njimi tudi Dimitrij Rupel, z opisi odnosov med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo pred informbirojem celo prikimali Huntovi misli, da je Slovenija nekdanja »sovjetska vazalna država«, so britanski mediji »napako« nemudoma popravili s pojasnilom, da je bila Slovenija del »države, ki ni bila za železno zaveso in je bila članica gibanja neuvrščenih«. V Guardianu so še zapisali, da je imela Jugoslavija »razgibane« odnose s Sovjetsko zvezo, a je njen vodja Josip Broz Tito »kljuboval moskovski nadvladi in spodbujal tisto, kar je imenoval samostojna pot v socializem«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.