Borut Mekina

1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Politika

Občani proti Počku

Nasprotovanje Natovemu »mini« vojaškemu oporišču

Streljanje na Počku

Streljanje na Počku
© Borut Peterlin

Konec januarja je vlada sprejela načrt vojaških vaj. Slovenski vojaki bodo letos odšli na vaje v Črno goro, Grčijo, Nemčijo, Madžarsko, Poljsko, Italijo, po novem tudi v Makedonijo, Turčijo ali Romunijo. Streljali bodo na vojaških vajah z drznimi imeni, kot so Orlov meteor, Sabljasti stik in Železna maska. Velik del vojaških vaj, ki bodo skupaj stale 2,5 milijona evrov, bo potekal tudi v Sloveniji, pretežno na vadišču Poček pri Postojni, kjer se bodo slovenskim vojakom nekajkrat pridružili še kolegi iz Nata.

Pravkar tam recimo poteka minometna vaja, ki se je udeležuje 150 ameriških vojakov in ki bo trajala približno deset dni. Ves marec se bo nato na Počku druga skupina ameriških vojakov med akcijo Lipicanec urila v bojnem streljanju logističnih enot. Aprila in maja se bo po 30 tujih vojakov urilo v protizračni obrambi. Nato bo prišel junij in z njim velika mednarodna vaja Jadranski udar, na kateri bo streljalo 200 tujih vojakov. Avgusta bodo spet donele havbice, novembra pa sledi še ena velika mednarodna vaja, imenovana Jadranski lev, med katero bo po Počku gazilo in streljalo 300 vojakov iz Italije.

A vse te vaje imajo neko težavo – občani v Postojni in Pivki so prepričani, da so nezakonite. Pravna podlaga za vojaške vaje je bil državni prostorski načrt iz leta 2014, ki pa ga je ustavno sodišče decembra lani razveljavilo – resda z začetkom učinkovanja odločbe decembra 2019 –, to pa je storilo, ker država ni upoštevala dveh negativnih mnenj agencije za okolje. Poček je območje, s katerega se napaja vodni vir Malna, ki z vodo oskrbuje tako rekoč vse občane Pivke in Postojne, več kot 20 tisoč ljudi, zato se je postojnski občinski svet tudi obrnil na ustavno sodišče. To je uradna zgodba. Toda zakaj ravno zdaj? Ali ni bil Poček vadišče že desetletja pred tem?

»Ne razumite nas narobe,« pravi župan Postojne Igor Martenič, »radi imamo slovenske vojake. Nanje smo ponosni, njihove vloge iz preteklosti se zavedamo, a gre za to, da kljub drugačnim zagotovilom to vadišče po novem večinoma uporabljajo tuji vojaki. Sprva so nam v vojski povedali, da bodo tuje vojske v okviru Nata le tu in tam vadile na Počku, dogaja pa se, da Slovenska vojska napove vajo, kjer dva dni vadijo slovenski vojaki, preostalih deset dni pa tuji. In to blizu naselij, s havbicami, zgodaj zjutraj, z bog ve katerim strelivom …« razlaga Martenič. Svetnica Levice v občinskem svetu Tina Žigon pravi, da naj bi vojska v povezavi z Natom nameravala na Počku zgraditi celo do 40 različnih objektov, kjer bi vadili urbano vojskovanje. »Od Slovenske vojske resda dobivamo redna poročila, od drugih vojska pa poročil ni. Načrti smrdijo po Natovem mini oporišču,« pravi.

Decembra je obrambni minister Karl Erjavec dejal, da od postojnskega občinskega sveta pričakuje jasen odgovor, ali občani vadišče želijo ter kakšne aktivnosti na Počku so zanje sprejemljive. Odgovor je tudi dobil. Na začetku februarja je postojnski občinski svet soglasno sprejel sklep, s katerim zahteva, da se osrednje vadišče nemudoma zapre in da se vse že napovedane, še nenapovedane in predvidene vaje odpovejo. A očitno je, da jih vojska ne želi odpovedati. V vojski so, kot so pojasnili, imenovali delovno skupino, ki bo poskušala z občinama Pivka in Postojna najti kompromisni dogovor.

Skupino vodi nekdanji sekretar z notranjega ministrstva Boštjan Šefic, ki ima še do decembra letos čas, da se dogovori o prihodnosti vadišča. Do takrat pa želi vojska območje očitno izkoristiti, kolikor bo le mogoče.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.