Vasja Jager

1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Družba

Zmaga proti diskriminaciji

Zmaga za vse bolnike, ki zaradi okužbe z virusom HIV doživljajo neprimeren odnos 

Strah pred HIV-om še vedno razsaja

Strah pred HIV-om še vedno razsaja
© Arhiv Mladine

Po treh letih je moški, ki ga zobozdravnica zaradi okužbe z virusom HIV ni želela sprejeti v obravnavo, vendarle dobil zadoščenje. Potem ko so odpovedale druge institucije, pristojne za takšne primere, se je odločil za zasebno tožbo, po poročanju Večera pa mu je pred nekaj dnevi po zmagi na prvostopenjskem sodišču dokončno pritrdilo tudi sodišče druge stopnje in omenjeno zobozdravnico obsodilo na plačilo 2700 evrov odškodnine. Kot pojasnjuje Mitja Čosić, programski sodelavec pri društvu Legebitra, ki je zavrnjenenemu pacientu pomagalo poiskati odvetnika, gre za pomemben precedens v boju zoper diskriminacijo oseb, okuženih z virusom HIV.

Ko se je nesojeni pacient spomladi 2016 zaradi bolečin v zobu oglasil v ordinaciji v manjšem kraju na severovzhodu države, je zobozdravnici takoj razkril svoje zdravstveno stanje; to nikakor ni ogrožujoče za njegovo okolico, saj se zaradi okužbe z virusom HIV zdravi že leta, prisotnost virusa v krvi pa je tako zanemarljiva, da ga ne bi mogel prenesti na prestrašeno zobozdravnico, tudi če bi se z njo spustil v nezaščiten spolni odnos. »Za nameček so že najbolj temeljni zaščitni postopki po standardnem zdravniškem protokolu – nošenje maske in rokavic, razkuževanje opreme – povsem učinkoviti pri preprečevanju okužb,« pojasnjuje Čosić.

A zdi se, da so bili zobozdravničini strahovi močnejši od razumnih utemeljitev. Sprva je pacienta sprejela in napotila na slikanje, ko pa se je teden kasneje s posnetki znova oglasil pri njej, mu je rekla, naj si raje poišče drugega zobozdravnika. Hudo prizadet zaradi njenega ravnanja se je obrnil na zastopnico pacientovih pravic Vlasto Cafnik; tej je po enem letu od zobozdravnice uspelo izsiliti opravičilo – in precej prozorno pojasnilo, da ga ni sprejela, ker ima kot zasebnica samo en komplet pripomočkov, torej ji jih ne bi uspelo razkužiti do naslednjega dne oziroma do sprejetja drugih bolnikov. Formalne sankcije zaradi neupravičene zavrnitve pa so izostale, saj se Zdravniška zbornica Slovenije ni odzivala na pozive Cafnikove, zato je diskriminirani pacient ob pomoči Legebitre poiskal odvetnika in vložil tožbo.

Njegova zmaga na sodišču pomeni upanje za vse okužene z virusom HIV, ki so po besedah Mitja Čosića v Sloveniji nenehno tarča zaničevanja in posmeha. »Velika večina ljudi, ki se obračajo na Legebitro, mi je v pogovorih zaupala, da so bili že večkrat grobo diskriminirani. Zdravniki jih zavračajo, se vpričo njih za povsem rutinske preglede oblačijo v skafandre, pred polnimi čakalnicami govorijo o njihovi okužbi ali pa jih naročajo povsem pri koncu delovnega časa, da drugi pacienti ne bi prišli v stik z njimi.« Vse do lanskega leta je zdravnike ob prebiranju kartice zdravstvenega zavarovanja posebno opozorilo opozarjalo, da bolnik prejema zdravila za okužbo z virusom HIV, četudi po Čosićevem mnenju za to ni bilo prav nobene potrebe. Po pritisku Legebitre in komisije za medicinsko etiko pri ministrstvu za zdravje je Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) sporno opozorilo umaknil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.